Svet 8

09.08.2024.

16:16

Hteli da osramote Ruse? Analitičar "složio kocke"

Ukrajinski napad na rusku teritoriju je "velik" i predstavlja mnogo više od pukog upada, rekao je sigurnosno-obrambeni analitičar Skaj Njuza, profesor Majkl Klark.

Izvor: Index.hr

Hteli da osramote Ruse? Analitičar "složio kocke"
Profimedia

Podeli:

"Počelo je u utorak u zoru i izgledalo je kao jedan od napada legije Sloboda za Rusiju", kaže, upoređujući prethodne upade proukrajinskih partizana na teritoriju Rusije. 

"Izgledalo je kao jedan od onih napada osmišljenih da osramote Ruse i izazove tek manji problem", dodaje.

Međutim, kako je vreme prolazilo, postalo je jasno da bi Ukrajinci mogli da utvrde svoje snage u osvojenom području nakon značajnih ranih dobitaka.

"Izgleda kao da su Ukrajinci očito odlučili da stanu iza ovog i u roku od otprilike 48 sati poduprli su to s prilično značajnim trupama", dodaje on, ističući izvešzaje da su američki i nemački tenkovi i oklopna vozila poslati na rusku teritoriju.

"Zauzeli najmanje desetak naselja"

"Izgleda da su Ukrajinci zauzeli najmanje desetak naselja. Probili su se prema Sudži, koja je logističko središte, i odande su se širili prema severoistoku i jugoistoku", dodaje. 

Sudža je poslednja tačka za pretovar ruskog prirodnog plina u Europu preko Ukrajine. "Kilometrima su duboko u Rusiji... to je veliko - to nije samo upad", zaključuje profesor Klark.

Što se tiče odgovora Rusije, Clark nije impresioniran. 

"Rusi su mislili da se mogu nositi s tim s nekoliko svojih bataljona", kaže on, dodajući da se "to ne događa".

"Ako žele potisnuti Ukrajince, moraće da posvete više resursa obrani Kursku", rekao je.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: