Svet 1

09.08.2024.

15:15

Izdato hitno naređenje: Masovna evakuacija; Napad je počeo

Izraelska vojska ponovo napada grad Kan Junis na jugu Gaze ciljajući borce Hamasa, dok američki, katarski i egipatski posrednici ponovo zovu Izrael i Hamas da postignu sporazum o prekidu vatre.

Izvor: Beta/AP, Tanjug

Izdato hitno naređenje: Masovna evakuacija; Napad je počeo
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

Prethodno je izdato naređenje za masovnu evakuaciju, što je nateralo na hiljade ljudi da beže od sinoć, noseći osnovne stvari poput malih plinskih boca, dušeka, šatora, rančeva i ćebadi.

Zvaničnici iz Izraela i SAD rekli su da veruju da bi Jahja Sinvar, novoimenovani Hamasov najviši lider i jedan od stratega napada na Izrael 7. oktobra, mogao da se krije u tunelima ispod Kan Junisa.

Vojska je danas saopštila da su ratni avioni Izraela pogodili 30 Hamasovih ciljeva u gradu. Rečeno je i da su trupe tražile Hamasove tunele i drugu infrastrukturu dok su učestvovale u borbi "iznad i ispod zemlje".

Podsetimo, regionalne tenzije su porasle otkako je politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen 31. jula u Iranu u napadu za koji Teheran i palestinska militantna grupa okrivljuju Izrael.

Drugi po veličini grad u Pojasu Gaze, Kan Junis, pretrpeo je veliku štetu tokom izraelskih vazdušnih i kopnenih operacija ranije ove godine.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da se broj poginulih na toj teritoriji približava 40.000 tokom 10 meseci rata između Izraela i Hamasa, preneo je Rojters.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: