Svet 30

09.08.2024.

12:50

Katastrofa; Čečeni, gde ste?

Većina vojnih stručnjaka složilo se, u razgovoru za Dojče vele, da će napad ukrajinskih oružanih snaga na rusku teritoriju oslabiti poziciju ruske vojske na glavnoj liniji fronta.

Izvor: Index

Katastrofa; Čečeni, gde ste?
Profimedia/Yelena Afonina/TASS

Podeli:

Namera je, pretpostavlja se, da zbog napada na svoju teritoriju, Rusija prebaci deo svojih snaga u pozadinu.

Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov uveravao je članove Saveta za nacionalnu bezbednost da je zaustavljeno napredovanje ukrajinskih trupa koje su prodrle duboko u Kursku oblast.

I rusko Ministarstvo obrane se oglasilo, saopštenjem da je napad odbijen i da su se "ostaci diverzantske grupe povukli na teritoriju Ukrajine". Kasnije je ta poruka na društvenim mrežama Ministarstva preuređena.

Pretpostavlja se da je u zatvorenom delu sednice ruskog Saveta bezbednsti bilo reči o neuspehu ruske obaveštajne službe, koja nije pratila kretanje velikih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u blizini granice, kaže nezavisni ruski vojni stručnjak Jurij Fedorov. "U pitanju su otprilike dve brigade, od kojih svaka ima oko 4.000 ljudi. To je nesumnjivo uspeh za ukrajinsku stranu."

Prema njegovim riječima, te trupe bi mogle biti dovoljne za formiranje mostobrana na teritoriji Ruske Federacije, gde nema ozbiljnih odbrambenih utvrda ni dovoljno ruskih postrojbi za obranu.

"U Kursku ima 10.000 do 12.000 ruskih vojnika. Oni su raštrkani i manje spremni za borbu od snaga koje su direktno angažirane u ratu", kaže Fedorov i ocenjuje da je glavni cilj ukrajinskih oružanih snaga da odvrate pažnju ruske vojske s glavne linije fronta.

Istovremeno vojni stručnjak ukazuje na to da se i ukrajinske snage takođe suočavaju sa značajnim problemima. "Zelenski je rekao da je 14 brigada Oružanih snaga Ukrajine nedovoljno popunjeno i da nema dovoljno oružja da se one uključe u borbu", podseća Fedorov.

S tim se slaže i nezavisni ruski vojni stručnjak Jan Matvejev, koji napominje da je sada na teritoriji Rusije možda nekoliko stotina ukrajinskih boraca, a ostali su i dalje u rezervi na teritoriji Ukrajine. Prema njegovom mišljenju, ako zapovedništvo ukrajinske vojske zaključi da ima uspeha u ovoj ofanzivi, onda i rezerve mogu biti prebačene u napad.

Od 7. avgusta Oružane snage Ukrajine uspele su da zauzmu deset sela i oko 15 kilometara ruske teritorije, navodi Matvejev. Pritom su, kako dodaje, te informacije zasnovane na izveštajima prokremaljskih službenika. "Uopšteno, suočavamo se sa ozbiljnom blokadom informacija - gotovo da nema podataka ni s ukrajinske, ni s ruske strane", istakao je on.

Ukrajinski vojni stručnjak Oleg Ždanov oak navodi da je reč o katatsrofi za Rusiju jer se nije dogodilo od 1991. godine da strane trupe kontrolišu deo teritorije Ruske Federacije.

Na nekim drugim društvenim mrežama se navodi da su uoči borbi u Kursku viđena vozila s oznakama čečenskih specijalaca jedinice Ahmat.

Odgovorio mu je Apti Alaudinov lično, zapovednik specijalne jedinice “Ahmat”, koji je na svom Telegram kanalu napisao da situacija "nije kritična". "Vi i sami razumete da 11 tenkova i 20 vozila za transport pešadije (ukrajinskih oružanih snaga) neće odlučiti ništa", uveravao je on.

Ujedno je objašnjavao da čečenske specijalne snage nisu u stanju da zaštite 400 kilometara granice između Rusije i Ukrajine.

U međuvremenu, prema istom autoru, ukrajinske trupe su ušle u Korenjevo i Sudžu, dva pogranična regionalna centra Kurske oblasti. Pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine potpala je i gasna merna stanica Sudža.

Podeli:

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: