Svet 0

09.08.2024.

10:44

Kraj drame?; Otkriveno gde je katalonski separatista

Katalonski separatistički lider Karles Pudžemon vratio se u Belgiju nakon što je izbegao hapšenje u Španiji kada se pojavio na javnom mitingu u centru Barselone, uprkos nalogu za njegovo hapšenje, izjavio je generalni sekretar njegove stranke Đorđi Turulj.

Izvor: Tanjug

Kraj drame?; Otkriveno gde je katalonski separatista
EPA-EFE/Quique Garcia

Podeli:

Turulj je rekao za radio stanicu RAC1 da ne zna da li je Pudžemon već stigao do svoje kuće u Vaterlou u Belgiji, gde se nastanio posle odlaska u samonametnuto izgnanstvo pre sedam godina nakon što je predvodio neuspeli referendum za secesiju Katalonije od Španije 2017. godine.

Turulj tvrdi da je Pudžemon odlučio da pobegne jer je primetio policijsku opsadu.

Pudždemonov advokat Gonzalo Boje izjavio je u intervjuu za RAC1 da je njegov klijent "slobodan" van Španije.

Policija Katalonije danas nastavlja rad na operaciji potrage za Pudžemonom, objavio je El Pais. Portparol katalonske specijalne jedinice Mosos potvrdio je u četvrtak da je jedan od njenih službenika uhapšen u vezi sa istragom bekstva Pudžemona.

Španski mediji su objavili da je automobil koji je pripadao uhapšenom službeniku korišćen u Pudžemonovom bekstvu, prenosi Gardijan. Portparol Mososa rekao je da policija nije iznela detalje o tom pitanju, osim što je potvrdila hapšenje.

Pudžemon se u četvrak pojavio pred svojim pristalicama u Barseloni, uprkos nalogu za hapšenje posle napuštanja Španije pre sedam godina. On je pred oko 3.500 pristalica održao kratak govor, a njegovo pojavljivanje bilo je propraćeno jakim policijskim snagama, a nakon kratkog pojavljivanja nestao je u nepoznatom pravcu.

Nakon što je Pudžemon pobegao, policijske jedinice su na putu proveravale vozila širom grada, što je, kako prenosi AP, napravilo gužve u saobraćaju, a proveravala je i vozila koja su se kretala auto-putevima ka susednoj Francuskoj.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: