Svet 0

09.08.2024.

14:45

Odgovor je: Nećemo uhapsiti Putina

Meksička vlada navela je da neće udovoljiti zahtevu Kijeva da ta zemlja uhapsi ruskog predsednika Vladimira Putina ako se odazove pozivu na inauguraciju nove predsednice Meksika.

Izvor: Index.hr

Odgovor je: Nećemo uhapsiti Putina
Profimedia/Alexei Nikolsky/Kremlin Official

Podeli:

"Ne možemo to učiniti, to ne zavisi od nas ", rekao je stari meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador novinarima.

Šef Kremlja, inače, pozvan je da prisustvuje inauguraciji novoizabrane predsednice Klaudije Šeinbaum 1. septembra. Nakon toga oglasila se ukrajinska ambasada u Meksiku koja jep o zvala domaćina da postupi u skladu s međunarodnim nalogom za hepšenje Putina i da ga pritvore.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je u martu 2023. nalog za hapšenje Putina zbog navoda o ratnim zločinima, a posebno zbog prisilne deportacije ukrajinske dece u Rusiju nakon invazije Moskve početkom 2022. godine.

Rusija, inače, nije članica MKS-a, ali Meksiko jeste, što znači da je u obavezi da uhapsi Putina ukoliko se on nađe na tlu te zemlje.

Huan Ramon de la Fuente, izabran za ministra spoljnih poslova, objasnio je da je "standardni protokol" da se na inauguraciju pozovu svi zvaničnici zemalja skojima Meksiko ima diplomatske odnose. Tako je, kako je naveo, pozivnicu dobio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: