Svet 0

09.08.2024.

8:50

Nove uzbune na Crvenom moru: Dvostruki napad

Kapetan tankera za sirovu naftu Delta Blue prijavio je dvostruki napad na brod kod Jemena i njegova posada je bezbedna, saopštila je u petak britanska agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO).

Izvor: Jutarnji.hr

Nove uzbune na Crvenom moru: Dvostruki napad
EPA-EFE/Abir Sultan

Podeli:

Prvi napad izvela su dva mala aviona koji su ispalili raketnu granatu koja je eksplodirala u blizini Delta Blue, 45 nautičkih milja južno od jemenske Moke, saopštio je UKMTO.

Nekoliko sati kasnije, druga raketa je eksplodirala u neposrednoj blizini tankera, dodaje UKMTO. Delta Blue pod zastavom Liberije i njegova posada bili su bezbedni i brod je krenuo ka sledećoj luci pristajanja, saopštio je UKMTO.

Prema podacima Londonske berze, brodom upravlja Delta Tankers, sa sedištem u Atini. Kompanija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Militanti Huti koji su povezani sa Iranom pokrenuli su napade na međunarodne brodove u blizini Jemena od novembra u znak solidarnosti sa Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa.

Napadi Huti su izazvali uzvratne udare SAD i Britanije i poremetili globalnu trgovinu jer su brodovlasnici skrenuli brodove sa Crvenog mora i Sueckog kanala kako bi krenuli dužom rutom oko južnog vrha Afrike.

 

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: