Svet 85

09.08.2024.

23:40

Rat – dan 898: Brutalni napadi; Ukrajinci se osvetili; Putin u problemu

Rat u Ukrajini – 898. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 898: Brutalni napadi; Ukrajinci se osvetili; Putin u problemu
Shutterstock/zef art

Podeli:

Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo je da je od početka napada na Kursku oblast 6. avgusta povređeno ukupno 66 osoba, uključujući devetoro dece.

Bundestag saopštava da Ukrajina može da koristi nemačko oružje za napredovanje na ruskoj teritoriji, pošto je Ruska Federacija takođe ratna zona.

Završeno

21:22

Stiže nova pomoć iz SAD

SAD su danas objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 125 miliona dolara koji će uključivati rakete Stinger, artiljerijsku municiju i protivoklopne sisteme.

Vojna pomoć će biti 10. tranša opreme za Ukrajinu otkako je predsednik SAD Džozef Bajden u aprilu potpisao dopunu o nacionalnoj bezbednosti, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi novinarima na telefonskom brifingu, preneo je Rojters.

21:22

Medvedev zapretio Zapadu

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je, nakon članka jednog zapadnog medija o tome da je nemačka vojna tehnika korišćena na ruskoj teritoriji, poručio da će Moskva učiniti sve što je moguće da se najnoviji ruski tenkovi nađu na trgu ispred Rajhstaga u centru Berlina.

Medvedev je objavio na svom nalogu na društvenim mrežama da je jedan zapadni medij objavio revanšistički članak u kojem "ponosno objavljuje o povratku nemačkih tenkova na rusku teritoriju".

Ruski zvaničnik je poručio da će Moskva kao odgovor na to učiniti sve da se najnoviji ruski tenkovi nađu na trgu Republike (trg u Berlinu ispred Rajhstaga).

18:19

Broj ubijenih u ruskom napadu porastao na 14

Broj ubijenih u ruskom napadu na supermarket u ukrajinskom gradu Konstantinovka u Donjeckoj oblasti povećan je na 14, a ranjene su najmanje 43 osobe, saopštila je kancelarija generalnog tužioca Andreja Kostina.

Kostin je napad okarakterisao kao ''teror i varvarstvo'' i rekao da nijedna situacija na frontu ne može da opravda ubistvo civila, prenosi Unian.

''Istraga o ratnom zločinu je već počela i (Rusija) će kažnjena za sve što je uradila“, rekao je on. Ranije je šef Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko na svom Telegram kanalu izvestio o deset mrtvih i 35 ranjenih.

17:55

Hitno upozorenje: Napad je u toku

Ukrajinske snage iz artiljerijskog oruđa gađaju Energodar, gde se nalazi Zaporoška nuklearka.

Vlasti su pozvale građane da ne izlaze napolje.

Pojedini delovi grada nemaju struju.
 

16:07

Nemačka o ukrajinskom napadu na Kursk

Napad ukrajinskih oružanih snaga u regionu Kursk nema nikakvu stratešku vrednost, rekao je penzionisani pukovnik Bundesvera Volfgang Rihter u intervjuu za kanal Velt.

"Ne mislim da će operacija trajati dugo. Ukrajinci nemaju dovoljno kadrovskih rezervi", rekao je on.

Nemačka vojska je takođe nazvala glavnim ciljem operacije ukrajinskih snaga stvaranje pozitivnih vesti u pozadini njihovog povlačenja na frontu.

15:39

Ruska vojska oslobodila je Sergejevku

Ruska vojska oslobodila je Sergejevku u DNR, izjavio je danas na Prvom kanalu ruske televizije savetnik predsednika DNR Igor Kimakovski.

"Glavne borbe su se odvijale na pravcu Pokrovskog, naše trupe su očistile Ivanovku, a mi se krećemo prema Grodovki duž železničke pruge", rekao je Kimakovski i dodao da je ruskoj vojsci zapravo ostalo nešto više od 10 kilometara do Pokrovska, prenosi RIA Novosti.

On je rekao da neprijatelj ne može da organizuje nikakvu ozbiljnu odbranu na ovom području.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: