Svet 0

08.08.2024.

19:33

"Životni cilj mi je da on više ne kroči u Belu kuću"

Bivša predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, demokrata Nensi Pelosi, izjavila je da je njen životni cilj da Donald Tramp nikada više ne kroči u Belu kuću i da je morala da preduzme nešto i da je zato podržala povlačenje Bajdena iz izborne trke.

Izvor: Tanjug

"Životni cilj mi je da on više ne kroči u Belu kuću"
EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

Podeli:

Ona je to izjavila u razgovoru sa novinarima prilikom predstavljanja svoje knjige, pri tom lupivši devet puta o sto kako bi potvrdila svoju odlučnost i objasnila da je morala da preduzme nešto jer joj je bilo nepodnošljivo da posmatra razvoj događaja koji je Trampu toliko olakšavao put ka Beloj kući, prenosi Vašington Post. Pelosi je kazala da se zato priključila naporima da ubedi predsednika Džozefa Bajdena da napusti izbornu trku jer je ubedljivo gubio kampanju, posipajući ružama pobednički put Trampa.

"Zaista sam želela bolju kampanju. Mi nismo imali kampanju koja bi pobedila. Članstvo je to znalo u svojim okruzima", kazala je ona novinarima.

U svojim do sada najopširnijim izjavama o političkom zemljotresu u proteklih pet nedelja, Pelosi je rekla da su Bajdenov debakl u tv duelu 27. juna i ono što je usledilo pokazali dve uznemirujuće stvari zbog kojih bi povratak Trampa na vlast bio neminovan. Najpre, predsednik je imao loš učinak kao kandidat, a zatim i njegova kampanja je bila pogrešna.

Pelosi nije želela da govori o detaljima razgovora sa Bajdenom i drugim demokratskim zvaničnicima nakon tv debate, ponavljajući da nije predvodila bilo kakve napore da se Bajden skloni pošto je niz demokrata doveo u pitanje sposobnost predsednika da dobije izbore.

Priznala je, međutim, da je savetovala i konsultovala se sa mnogim zvaničnicima demokrata koji su očajnički želeli da vide promenu predsedničkog kandidata. Ona im je poručila da glavne savetnike Bajdena zatrpaju pritužbama i zamerkama.

Na pitanje da li je ikada direktno rekla Bajdenu da treba da se povuče, ili će Tramp pobediti, Pelosi je izbegla da odgovori. "Neću odgovoriti na to pitanje", rekla je ona.

Bela kuća odbila je da komentariše navode Pelosijeve. Bivša predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa objavila je knjigu "Umetnost moći, moja priča kao prve žene predsednice Predstavničkog doma" u kojoj traži da se zaustavi političko nasilje u SAD.

Njena "meka moć", koja je očigledna i kroz ovu knjigu, manifestovala se i tokom ovih proteklih nekoliko burnih nedelja u kojima se predsednik Džozef Bajden povukao iz izborne trke, dajući podršku potpredsednici Kamali Haris koja je sada dospela u prvi plan kao demokratski predsednički kandidat, navodi AP.

Pelosi je ta koja je javno ohrabrila Bajdena da donese odluku o svojoj kampanji za reizbor u trenutku kada je on insistirao da ne planira da se povuče. Kada se Bajden, ipak, povukao, podržavši Harisovu za svog naslednika, Pelosi je iskazala veliku podršku budućem Kamalinom kandidatu za potpredsednika Timu Volcu.

"Mislim da je deo našeg cilja u svemu ovome bio da se očuva Bajdenovo nasleđe koje je sjajno, a koje bi bilo izgubljeno kada bi u Belu kuću ponovo došao Bozo", rekla je ona koristeći svoj nadimak za republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Na pitanje da li će demokrate ponovo osvojiti kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa, Pelosi je odgovorila da je to u planu.

Odgovarajući na pitanje da li naslov njene knjige ima veze sa Trampovom knjigom "Umetnost sporazuma" odgovorila je da ništa što radi nema veze sa njim, osim njegovog pada.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: