Svet 19

08.08.2024.

13:23

Ruse "razvalili" njihovi; "Znali ste sve..."

Nekoliko uticajnih ruskih vojnih blogera osudilo je čelnike ruske vojske jer nisu sprečili veliki ukrajinski napad na teritoriju Rusije.

Izvor: Kijev post

Ruse "razvalili" njihovi; "Znali ste sve..."
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Podeli:

Ukrajinske trupe, tenkovi i oklopna vozila upali su u utorak u rusku jugozapadnu oblast Kursk, primoravajući Moskvu da požuri sa rezervama i rasporedi bespilotne letelice, avijaciju i artiljeriju da se suprotstavi napadu.

Bio je to jedan od najozbiljnijih upada na rusko tlo ukrajinskih boraca, i doveo je šefove ruske vojske na metu kritika zbog toga što nisu izvukli pouke iz prethodnih napada.

"Neprijatelj je gomilao snage dva meseca", navodi se u objavi uticajnog kanala Ribar, koji ima veze sa ruskim trupama.

"Dva meseca su pune informacije slate u beskorisni štab. Bilo je dovoljno vremena da se donese odgovarajuća odluka", dodaje se.

Napadi, koji se još uvek osećaju u sredu uveče, jedan su od prvih velikih testova za novog ruskog ministra odbrane Andreja Belousova.

On je u maju zamenio Sergeja Šojgua, koji je okrivljen za niz ruskih vojnih neuspeha od početka ofanzive na Ukrajinu 2022. Nekoliko drugih zvaničnika ministarstva odbrane je smenjeno ili uhapšeno zbog optužbi za korupciju.

Ali čovek zadužen za vojne operacije u Ukrajini, načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, kojeg mnogi vojni blogeri takođe mrze, ostao je na mestu.

U svetlu upada u Kursk, kanal Ribar i drugi ruski vojni blogeri kritikovali su odluku vojnog vrha da se "ne razbija sistem borbenog upravljanja".

Rusko vojno rukovodstvo "nastavlja da pravi greške i laže", rekla je druga uticajna blogerka Anastasija Kaševarova. "Svaki dan prave greške koje koštaju naše borce života", napisala je ona na Telegramu.

Kanal VarGonzo, koji vodi Semjon Pegov, pozdravio je to što je Gerasimov prikazan na državnoj televiziji na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom jer je to značilo da će on biti "direktno odgovoran" za rešavanje "grešaka".

"Dugo nam je nedostajala javna odgovornost", rekao je on.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: