Svet 2

08.08.2024.

12:01

Haos na ulicama Barselone; Aktivirana akcija "Kavez"

Nakon što se bivši lider katalonskih separatista Karles Puđdemon posle sedam godina pojavio u Barseloni, održao govor i nestao u masi, u Kataloniji je nastao potpuni haos.

Izvor: Klix.ba

Haos na ulicama Barselone; Aktivirana akcija "Kavez"
EPA-EFE/QUIQUE GARCIA ATTENTION EDITORS: IMAGE PIXELATED AT SOURCE TO COMPLY WITH SPANISH LAW

Podeli:

Naime, nakon što se Puđdemon pojavio na teritoriji Katalonije, odnosno Španije, sud je aktivirao nalog za njegovo hapšenje.

On je u međuvremenu održao govor i sa saradnicima nestao sa scene.

Iako se očekivalo da prisustvuje sednici katalonskog parlamenta na kojoj se bira novi predsednik, Pudždemon nije viđen u sali, a autonomna policija Katalonije Mossos d'Esquadra pokrenula je policijsku akciju "Kavez" i aktivirala uređaje za praćenje da locira Puđdemona.

"Katalonska policija planirala je da uhapsi Puđdemona pre plenarne sednice. Navodno novo bekstvo Puđdemona izazvalo je čuđenje u samim policijskim snagama. Policija sumnja da putuje u belom automobilu i veruje da ga prati Žordi Turul, njegov bivši kolega iz separatističkog pokreta", piše list Pais.

Bivši katalonski lider pojavio se u Barseloni sedam godina nakon bekstva, a na ulazu u katalonski parlament dočekalo ga je 2.500 ljudi.

"Sedam godina su nas proganjali jer smo hteli da slušamo glas naroda Katalonije. Pre mnogo godina je počela ova veoma oštra represija. Stvorili su atmosferu da je biti Katalonac sumnjiva stvar. Mi smo još uvek tu", rekao je Puđdemon.

Puđdemon je u svom govoru poslao poruku svim Kataloncima.

"Ne znam kada ćemo se ponovo videti. Kada se vidimo, možemo svi zajedno da viknemo reči kojima ću završiti svoj govor: 'Visca Catalunia livre'", rekao je Puđdemon, što se prevodi kao "Dugo živi slobodna Katalonija“.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: