Svet 31

08.08.2024.

9:44

Ukrajina dobila zeleno svetlo?

Kad su Ukrajinci prešli preko granice i pokrenuli napad na Kursku oblast u Rusiji, postavilo se pitanje zašto je Kijev doneo odluku o toj operaciji s obzirom na to da im nedostaje ljudstva.

Izvor: Index.hr

Ukrajina dobila zeleno svetlo?
Shutterstock/Frame Stock Footage

Podeli:

Kako prenosi Indeks, opštepoznato je da je jedan od najvećih problema Ukrajine na bojnom polju ljudstvo. Rusija ima više vojnika i sve je bliže gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine. Dakle, slanje stotina ukrajinskih vojnika u samu Rusiju je nelogično, piše BBC.

Međutim, nisu svi zbunjeni ukrajinskim prekograničnim upadom. "Ovo nije bilo slučajno. To je očigledno deo jednog jasnog plana", napisao je vojni analitičar Konstantin Mašovec. Isto kaže i njegov kolega Mihajlo Žirokov, koji objašnjava da je Rusija sad prisiljena da u Kursku oblast preraspodeljuje neke trupe s prve linije fronta u istočnoj Ukrajini.

"Ako pogledate službene izveštaje, znatno manje ruskih kliznih bombi je bačeno na područje Donjecka. To znači da su avioni koji ih prevoze sada negde drugde u Rusiji", naveo je.

Prvi put da su regularne ukrajinske snage uključene u ovakvu operaciju

Tokom poslednja tri meseca strahovalo se da će Rusi pokrenuti napad u Sumskoj oblasti. S obzirom na stalnu zabrinutost Zapada zbog potencijalne eskalacije rata, verovatno je dobijena neka vrsta dopuštenja za operaciju ove veličine na ruskom tlu.

Zanimljivo je da vrlo malo visokih ukrajinskih zvaničnika govori o ovom napadu. "Još nema komentara", saopšteno je iz kancelarije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Iako su se slični upadi na tlu Rusije događali i pre, ovo je prvi put da su regularne ukrajinske snage uključene u operaciju.

Više informacija o operaciji zapravo dolazi od Rusa. Ruski vojni kanali brzo su izvestili o prodoru stotina vojnika, kao i o napadu raketama i dronovima. Lokalni zvaničnici su bili brzi u naređivanju evakuacije, a susedne ruske oblasti izrazile su spremnost da prihvate one koji su proterani iz svojih domova.

Proglašeno je i vanredno stanje. Rusko ministarstvo odbrane čak je priznalo da se vojnici premeštaju u smeru Sudže, grada u Kurskoj oblasti.

Gradonačelnik Vitalij Slaščev opisao je "vrlo napetu" atmosferu, izjavivši za rusku državnu novinsku agenciju Rija novosti (RIA Novosti): "Nemamo vremena za razgovor, mnogi ljudi zovu zbog evakuacije."

Podeli:

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: