Svet 27

08.08.2024.

23:56

Rat – dan 897: Žestoko na frontu; Predali su se; Putin poslao važnu poruku

Rat u Ukrajini – 897. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 897: Žestoko na frontu; Predali su se; Putin poslao važnu poruku
EPA-EFE/PAVLO PAKHOMENKO

Podeli:

Ukrajina trenutno kontroliše gasnu mernu stanicu u gradu Sudža u Kurskoj oblasti u Rusiji, piše "Vašington post", pozivajući se na anonimnu izjavu savetnika predsednika Volodimira Zelenskog.

Ruska vojska uništila je grupu militanata ukrajinskih snaga koji su se krili u pograničnom regionu Kurske oblasti, objavilo je Ministarstva odbrane

Završeno

22:34

Moskva: 66 osoba povređeno od početka napada na Kursku oblast

Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo je da je od početka napada na Kursku oblast, 6. avgusta, povređeno ukupno 66 osoba.

"Od 6. do 8. avgusta, u posledicama granatiranja oblasti Kursk od strane ukrajinskih oružanih snaga, povređeno je 66 osoba, uključujući devetoro dece", saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja, prenosi Tas. 

Navodi se da je hospitalizovano 38 osoba od kojih petoro dece.

Vršilac dužnosti gubernatora te oblasti Aleksej Smirnov rekao je da su gotovo svi regioni u zemlji pružili pomoć Kurskoj oblasti u evakuaciji stanovništva iz pograničnih oblasti.

22:13

Jermak: Drugi samit o miru u Ukrajini nije početak pregovora s Rusijom

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je danas da drugi mirovni samit na inicijativu Kijeva ne treba se smatra početkom pregovora sa Rusijom.

''Drugi samit ne treba da bude tretiran kao početak pregovora sa Rusijom", rekao je on za Evropsku pravdu.

Jermak je rekao da Ukrajina želi da pripremi konkretan plan za postizanje mira koji će potom biti predložen Rusiji, prenosi Rojters.

19:45

Iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti oboreno je nekoliko vazdušnih ciljeva, dve osobe su ranjene, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.
 

19:30

Galuščenko: Tranzitna ruta ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine i dalje funkcioniše

Tranzitna ruta za isporuke ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine i dalje funkcioniše, izjavio je danas ukrajinski ministar energetike German Galuščenko, nakon izveštaja o sukobima na ruskoj gasnoj tranzitnoj stanici Sudža.

On je dodao da Rusija nije kontaktirala Ukrajinu u vezi sa situacijom sa tranzitom gasa, preneo je Rojters.

Ukrajinski operater za prenos gasa naveo je ranije danas da ruski prirodni gas nastavlja normalno da ide u Evropu preko Ukrajine i saopštio da ruski Gasprom planira da isporuči oko 41,7 miliona kubnih metara gasa preko Ukrajine u petak, u odnosu na 37,25 miliona kubnih metara gasa planiranih u četvrtak.

17:18

Smirnov: Gotovo svi regioni Rusije pomažu Kurskoj oblasti u evakuaciji stanovništva

Gotovo svi regioni Rusije pružaju pomoć Kurskoj oblasti u evakuaciji stanovništva iz pograničnih oblasti, rekao je vršilac dužnosti guvernera te oblasti Aleksej Smirnov.

"Pre svega, pošto smo procenili situaciju, počeli smo da evakuišemo ljude. Odazvali su se skoro svi šefovi regiona Ruske Federacije i obezbedili mesta za evakuaciju", rekao je Smirnov ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u video obraćanju, prenosi Ria novosti.

Evakuisani će biti transportovani autobusima i železnicom, nastavio je Smirnov.

17:18

Putin: Građanima Kurske oblasti biće isplaćena novčana pomoć

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će biti isplaćena državna pomoć od 105 evra građanima Kurske oblasti koja je pogođena u ukrajinskim napadima.

"Doneta je odluka da se izvrši jednokratna isplata od 10.000 rubalja (odnosno 105 evra) građanima kojima je to potrebno i biće izdvojena sredstva koja su još potrebna građanima", rekao je Putin u video razgovoru sa vršiocem dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksejem Smirnovim, prenosi Ria novosti.

Kako je objasnio Smirnov, takva pomoć je neophodna, jer su mnogi napustili svoje domove, a da nisu stigli da uzmu ni dokumenta.

16:34

Bela kuća: Moramo zapamtiti - Rusija napada iz Kurske oblasti

Bela kuća je podsetila da ruske okupacione snage napadaju Ukrajinu sa teritorije Kurske oblasti, gde, kako se tvrdi, ukrajinske trupe trenutno izvode operaciju.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer je potvrdila da će američka strana kontaktirati ukrajinske partnere kako bi dobili više detalja o navodnoj operaciji.

"Moramo to zapamtiti – očigledno, u ovom regionu (region Kursk) postoje ruske trupe. One su tamo i napadaju Ukrajinu iz ovog regiona. Stoga, ne možemo to zaboraviti“, dodala je ona.

16:32

Bundestag: Rusija je ratna zona, Ukrajina može da koristi oružje

Ukrajina može da koristi oružje koje je Nemačka prenela po svom nahođenju. To važi i za napredovanje preko teritorije Rusije, izjavio je Markus Faber, predsednik Odbora za odbranu Bundestaga u komentaru za list Berliner Morgenpost.

On ne vidi nikakav problem u upotrebi nemačkog oružja za napredovanje na ruskoj teritoriji, pošto je Ruska Federacija takođe ratna zona.

"Kada se oružje prebaci u Ukrajinu, ono postaje ukrajinsko oružje. To se odnosi na sve materijale, uključujući i Leopard-2. U vezi sa napadom Rusije na Ukrajinu, teritorija obe države je zona borbenih dejstava. Upotreba oružja je podleže odredbama međunarodnog prava", objasnio je Faber.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: