Svet 0

07.08.2024.

22:26

Užas u Rumuniji: Umrlo 17 osoba; Lekari im uskratili lekove?

Rumunske vlasti uhapsile su dva lekara za koje sumnjaju da su odgovorni za smrt pacijenta kojem su uskratili lekove, odnosno smanjili doze ključnih lekova za krvni pritisak.

Izvor: Tanjug

Užas u Rumuniji: Umrlo 17 osoba; Lekari im uskratili lekove?
Shutterstock/Gorodenkoff

Podeli:

Ova hapšenja su sprovedena u okviru šire istrage o smrti 17 osoba, a privedena je i medicinska sestra koja je navodno lagala u svom svedočenju.

Zaposleni u kliničkoj urgentnoj bolnici Sveti Pantelimon u Bukureštu upozorio je u aprilu da je 17 ljudi umrlo na intenzivnoj nezi tokom četiri dana nakon što im je osoblje uskratilo lekove.

Ministarstvo zdravlja i udruženje lekara su prvobitno saopštili da je veliki broj smrtnih slučajeva anomalija i da ne mogu da pronađu dokaze da se radi o medicinskoj krivici.

Tužioci su otvorili krivičnu istragu i danas su priveli dvojicu lekara zbog sumnje da su ubili 54-godišnjeg pacijenta, prenosi Rojters.

Dvojica doktora su ''smislila i izvršila plan da naglo smanje dozu noradrenalina, ključnog leka za održavanje krvnog pritiska na intenzivnoj nezi, kako bi izazvali smrt pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega, ali za koje su optuženi mislili da ne treba da ostanu živi“, navodi se u saopštenju tužioca.

Rumunija izdvaja najmanje na zdravstvo u EU, a u poslednjih 30 godina izgrađena je samo jedna bolnica, dok je emigracija medicinskog osoblja učestala, navodi britanska agencija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: