Svet 9

07.08.2024.

16:57

Strašna prognoza Kirila Budanova: Za mesec, dva – kraj

Šef ukrajinske Vojne obaveštajne službe (GUR) Kirilo Budanov, u komentarima koje je preneo Forbs Ukrajine, izjavio da bi glavni pritisak ruske ofanzive trebalo da se završi u roku od mesec ipo ili dva.

Izvor: Kijev independent

Strašna prognoza Kirila Budanova: Za mesec, dva – kraj
Profimedia/AFP PHOTO/VICTOR PINCHUK FOUNDATION

Podeli:

Kijev independent je podsetio da je Rusija pokrenula novu ofanzivu u severnom delu Harkovske oblasti još u maju, ali je napredovanje na kraju prestalo. Mnogi stručnjaci su ovu operaciju videli kao pokušaj da se odvrate i razvuku ukrajinske snage.

U međuvremenu, Rusija je nastavila da zauzima sela u Donjeckoj oblasti i gura prema gradovima Časiv Jar i Pokrovsk, za koje se kaže da je glavna meta Moskve.

"Praksa desetogodišnjeg rata pokazuje da ofanzivni potencijal bilo koje strane ne traje duže od dva meseca. Ruske ofanzivne operacije se približavaju trećem mesecu, tako da će doći do izvesnog opadanja", rekao je Budanov.

General Oleksandar Pivnenko, komandant Nacionalne garde Ukrajine, rekao je da je sličan vremenski okvir predstavio još u julu, kada je procenio da će se ruska ofanziva zaustaviti za mesec ipo dana.

Obraćajući se diplomcima Kijevske ekonomske škole, Budanov je rekao da će Rusija posle "blagog zatišja" ponovo pokušati da napadne. "Spremamo se za ovo. Dakle, sve zavisi od nas samih, kakve će biti naše akcije", dodao je on.

"Hoćemo li samo da sedimo i čekamo, neka prođe četiri-pet meseci, pa će se sve ponoviti? Ili ćemo delovati proaktivno", dodao je Budanov.

Kijev independent potom podseća da je Budanov u maju rekao da očekuje da će Rusija pokrenuti novu ofanzivu na Sumsku oblast nakon napada u blizini Harkova.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: