Svet 0

07.08.2024.

14:10

Uprkos riziku da bude uhapšen Pudžemon planira da se krišom vrati

Bivši katalonski separatistički lider Karles Pudždemon planira da se krišom vrati u Španiju i katalonski parlament, iako rizikuje da skoro sigurno bude uhapšen, piše danas Politiko.

Izvor: Tanjug

Uprkos riziku da bude uhapšen Pudžemon planira da se krišom vrati
Tanjug/AP Photo/Gloria Calvi, File

Podeli:

Kako se navodi, Pudždemon želi da se do sutra prebaci od francuske granice do Barselone u okviru svog poslednjeg pokušaja da ostane lider katalonskog separatističkog pokreta, ali će, ako ga primeti policija, biti priveden.

"Pudždemon ne može samo da se ušunja kroz zadnja vrata ili kuhinju… Možda će pokušati da se prokrijumčari kao Kleopatra u tepihu: Sa njim je sve moguće", rekao je zvaničnik odlazeće katalonske vlade, koji je tražio da ostane anoniman.

Pudždemon nije kročio u Španiju od 2017. godine kada su vlasti naredile njegovo hapšenje zbog organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije. On je tada izbegao španske vlasti pošto je krišom prešao granicu i pobegao u samoproglašeni egzil u Belgiji, a sada pokušava da izvede isti trik u obrnutom smeru.

Iako je španska granica sa Francuskom otvorena i automobili koji prelaze iz jedne zemlje u drugu ne podležu kontroli, on bi morao da pređe 170 kilometara koji razdvajaju francusku granicu i katalonski parlament.

Zvaničnici autonomne katalonske policije rekli su španskim medijima da su bili u kontaktu sa članovima Pudždemonove pratnje i da su pokušali da izdejstvuju pregovore o njegovoj predaji, ali da je on odmah odbio tu opciju.

Iz Pudždemonovog tima rekli su za Politiko da on namerava da uradi nešto što bi moglo da bude njegova poslednja borba u parlamentu. Međutim, malo ko van njegove pratnje veruje da će u tome uspeti.

Pudždemon je proteklog vikenda objavio pismo u kojem je obećao da će biti prisutan u katalonskom parlamentu kada nova vlada položi sutra zakletvu, verovatno, kako navodi Politiko, u nadi da će posramiti svoje bivše separatističke saveznike kako bi prekšili dogovor sa socijalistima.

On je optužio Republikansku levicu da je prodala separatistički pokret i da podržava vladu koja, kako tvrdi, "nema stvarni pregovarački kapacitet za rešavanje istorijskog sukoba". Pudždemon je u maju bio vodeći kandidat separatističke partije stranke Zajedno za Kataloniju (Junts) na regionalnim izborima, ali je najviše glasova osvojio socijalista i španski ministar zdravlja Salvador Ilja.

Iako Ilja nije uspeo da obezbedi većinu za formiranje vlade, on je prošle nedelje osigurao podršku Republikanske levice Katalonije, koja je nekada bila u savezu sa Pudždemonom, ali je prekinula odnose sa njim zbog njegovih stalnih napada na lidere stranke.

Pudždemon i njegov tim su izgleda ubeđeni da ako on stigne do katalonskog parlamenta, španske vlasti neće moći da ga uhapse jer propisi katalonskog parlamenta zabranjuju hapšenje njegovih poslanika.

S druge strane, pravni stručnjaci su uglavnom saglasni da nalog za hapšenje ima prednost nad pravilima parlamenta i da policija neće biti sprečena da privede Pudždemona. Ukoliko bude uhapšen, on bi mogao da, bar pivremeno, ostvari svoj cilj da spreči Ilju da preuzme dužnost imajući u vidu da je predsednik katalonskog parlamenta Žozep Rulj deo stranke Junts i da se očekuje da bi prekinuo sednicu ako dođe do hapšenja.

Međutim, skoro je sigurno da će se poslanici onda ponovo sastati u roku od nekoliko dana jer će morati da se održe novi izbori ako novi predsednik ne bude izabran pre 26. avgusta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: