Svet 5

07.08.2024.

15:53

Preokret; Napad neće biti izveden?

Iran bi mogao da preispita svoju odluku o napadu na Izrael zbog "snažnog diplomatskog pritiska SAD", objavio je danas Vašington post, pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvor: Tanjug

Preokret; Napad neće biti izveden?
Profimedia

Podeli:

Zvaničnici Bele kuće veruju da bi intenzivni diplomatski napori da se ublaži iranska odmazda za ubistvo političkog lidera grupe Hamas Ismaila Hanijea u Teheranu prošle nedelje mogli da imaju efekta, naveo je list, napominjući da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena besna zbog tajminga atentata.

SAD, zajedno sa svojim saveznicima na Zapadu i Bliskom istoku, nagovaraju Iran i Izrael da smanje tenzije i spreče da sukob preraste u sveopšti rat.

Iako je rizik od iranskog napada i dalje visok, zvaničnici Bele kuce rekli su za Vašington post da će američki napori "možda uroditi plodom" i da postoji mogucnost da Iran razmisli o svojoj odluci.

Prema zvaničnicima, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, Teheran je privatno zaključio da Hanije nije ubijen od preciznog projektila, vec od bombe koja je prethodno prokrijumčarena u sobu u kojoj je boravio i da je detonirana na daljinu, navodi se u izveštajima.

To bi moglo da navede Teheran da razmisli o svojoj odluci o napadu, smatraju zvaničnici i dodaju da je sam Iran u prošlosti izvodio slične napade u stranim zemljama.
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: