Svet 8

07.08.2024.

11:35

"Pozvali su čoveka u goste i likvidiran je"; Sada svi čekamo, a jedan čovek je nagovestio - sve se komplikuje

Hrvatski vojni analitičar Marinko Ogorec ocenjuje da je celokupna situacija na Bliskom istoku veoma loša.

Izvor: N1 Zagreb

"Pozvali su čoveka u goste i likvidiran je"; Sada svi čekamo, a jedan čovek je nagovestio - sve se komplikuje
Tanjug/Public relation of the General Staff of Iran's Armed Forces via AP

Podeli:

"Nadam se da će prevladati neki zrno pameti da se stane tome na kraj jer to može eskalirati u ozbiljnu krizu", rekao je on za hrvatske medije.

"Ubistvo lidera Hamasa se dogodio se usred Teherana. Pozvali su čoveka u goste koji je likvidiran na njihovom tlu i Iran ne može progledati kroz takvu uvredu. Moraju reagovati i pokazati svoju suverenost lidera u regionu", dodao je Ogorec.

On takođe smatra da je nepredvidivo šta će se dalje događati.

"Između Izraela i Irana su dve ozbiljne zemlje, Jordan i Saudijska Arabija. Ako bi došlo do sukoba to bi bilo moguće samo lansiranjem projektila, a naravno da oni ne bi gledali da se iznad njih događa razmena projektila čiji bi delovi padali po njima. Moguće je da se onda i oni uključe u sve, a to bi značilo eskalaciju s nesagledivim posledicama", naveo je.

Ocenjuje i da je iznenadna poseta Sergeja Šojgua Iranu dodatna indikacija da se situacija dodatno komplikuje.

Ogorec napominje da i Izrael i Iran imaju sofisticirane sisteme i teško je predvideti ishod sukoba.

"SAD su sve strane pozvale da se stane na loptu, a u međuvremenu šalju značajnu flotu da pomognu Izraelu. Razumljivo je da Izrael ima podršku SAD-a, a onda je za očekivati da bi Iran imao podršku Rusije", rekao je.

Što se tiče Izraela i Benjamina Netanijahua, Ogorec kaže: "Ovo sve što se radi izgleda kao spasavanje redova Netanijahua. Njega u političkoj fotelji zadržava jedino vanredno stanje na Bliskom Istoku. Kada izgubi fotelju pitanje je kada bi odgovarao za korupciju kada je bio premijer."

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: