Svet 30

07.08.2024.

11:36

Balkan postaje najveća NATO baza u Evropi; B-52 je stigao FOTO/VIDEO

Prema pisanju britanskog Tajmsa, u toku su radovi transformacije rumunskog aerodroma iz komunističkog doba u najveću NATO vojnu bazu u Evropi.

Izvor: Jutarnji list

Balkan postaje najveća NATO baza u Evropi; B-52 je stigao FOTO/VIDEO
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Podeli:

Kako se navodi, bageri uveliko prekapavaju zemlju, dok se izliva cement za temelje, na polju u blizini sela na istoku zemlje.

Proširenje vazdušne baze "Mihail Kogalničeanu" (MK), koja se nalazi samo 97 kilometara od granice sa Ukrajinom, Rusija je osudila kao nečuven primer NATO agresije.

Andrej Klimov, ruski senator i potpredsednik Odbora za spoljne poslove, ranije ove godine upozorio je da će ta baza biti među prvim metama osvetničkih napada, što je bliže ruskim granicama.

S druge strane, želja Rumunije da ojača svoju obranu, može se shvatiti kao odgovor na rusku pretnju, prenosi Jutarnji list.

Naime, ruske bespilotne letelice i projektili, iako su bili usmereni na ukrajinske luke na Dunavu, često su zalutale preko granice od početka rata. Prošle sedmice krhotine tri drona “šahed” pronađene su na rumunskoj teritoriji zbog čega je NATO pojačao patrole borbenih aviona duž granice.

Ben Hodžis, penzionisani američki general i jedan od zagovornika projekta zbog kojeg se pre deset godina po prvi put raspravljalo o postavljanju velike NATO instalacije, za Tajms kaže da iako je tada postojala nervoza, sada smatra da je ovaj proaktivni pristup opravdan.

"Sećam se da sam pomislio: 'Umoran sam od stalnog reagovanja na ono što Rusi rade. Zašto ih ne nateramo da se brinu o tome što mi radimo?", prisetio se on u razgovoru za britanski list.

Inače, vazdušna baza MK u istočnoj Rumuniji prestigla je Ramštajn u Nemačkoj i postala je najveća baza u Evropi. Već sada služi kao sedište NATO misija nadzora zvazdušnog prostora nad Crnim morem, jer je strateški smeštena izvan Konstante, glavne rumunske luke.

Možda vas zanima

Svet

NATO: Rusija? Menjamo

NATO namerava da razvije novu strategiju prema Rusiji, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen u Komitetu za spoljne poslove Senata.

9:14

31.7.2024.

40 d

Svet

Oglasio se Šojgu: Grdno se varate

Ako Zapad misli da može da uvuče Rusiju u dugi pregovarački proces o Ukrajini i odigra scenario čiji je cilj da Moskva postepeno izgubi inicijativu na bojnom polju – onda se grdno vara, izjavio Sergej Šojgu.

16:44

6.8.2024.

34 d

Šest RAF-ovih "tajfuna" nedavno je završilo četveromesečnu patrolu rumunskim i bugarskim vazdušnim prostorom, delujući duž najdelikatnijeg dela NATO-ove granice s Rusijom. Dolazak dva američka B-52 prošlog meseca, što je prvi put da su teški bombarderi sposobni za nuklearno oružje raspoređeni u Rumuniji, što predstavlja još jednu žarišnu tačku, prenosi Jutarnji list.

"Ove zemlje koje su najbliže Rusiji i koje su bile pod ruskim uticajem znaju kako je to. One razumeju šta je u pitanju. Odlukom o pojačanju MK-a pokazuju da nam Rusija neće govoriti šta možemo, a šta ne možemo učiniti", kazao je bivši general.

Možda vas zanima

Svet

Nuklearno oružje je u Ukrajini?

Taktičko nuklearno oružje je već u Ukrajini, tvrdi, bez iznetih dokaza, Aleksej Muhin, šef Centra za političke informacije, prokremljskog istraživačkog centra.

13:58

6.8.2024.

34 d

Podeli:

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: