Svet 32

07.08.2024.

23:56

Rat – dan 896: Sprema se veliki udar?; Krenuli na Rusiju; "Samoubilački" napad

Rat u Ukrajini – 896. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 896: Sprema se veliki udar?; Krenuli na Rusiju; "Samoubilački" napad
Profimedia

Podeli:

Ukrajinska diverzantska grupa koja je pokušala da napadne rusku Kursku oblast povukla se posle poraza, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sa druge strane, iz Kijeva saopštavaju da je reč o ruskoj propagandi – da ruski vojnici lažu o kontroli situacije u Kurskoj oblasti i poručuju da Rusija ne kontroliše granicu.

Završeno

23:39

U Kurskoj oblasti ponovo je proglašena opasnost od raketnog napada, deseti put danas.
 

21:40

Bela kuća: SAD planiraju da kontaktiraju Ukrajinu

SAD planiraju da kontaktiraju Ukrajinu kako bi razumele njen upad na rusku teritoriju, izjavila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Ona je dodala da SAD nemaju saznanja o napadima, preneo je Rojters.

21:12

Stano: Ukrajina ima zakonsko pravo da se brani

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas, komentarišući napad ukarajinskih snaga na Kursku oblast u Rusiji, da prema međunarodnom pravu Ukrajina "ima zakonsko pravo da se brani, uključujući i udare na agresora na njegovoj teritoriji".

"EU nastavlja da u potpunosti podržava legitimno pravo Ukrajine na odbranu od ruske agresije i njene napore da povrati suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je on za ukrajinski medij Suspilni.

Moskva je saopštila da su ukrajinske snage pokušale da zauzmu deo teritorije Kurske oblasti, a načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izjavio je da je napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kurska zaustavljeno. U Kurskoj oblasti uvedena je vanredna situacija nakon napada ukrajinskih snaga.

20:34

U napadu ukrajinskih anaga na Kursku oblast povređena 31 osoba

U napadima ukrajinskih snaga na rusku Kursku oblast povređena je 31 osoba, uključujući šestoro dece, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Rusije.

Hospitalizovano je 19 ljudi, uključujući četvoro dece, a stanje četvoro povređenih procenjuje se kao teško, navedeno je u saopštenju, a prenosi Interfaks.

18:27

Ukrajinsko rukovodstvo razmatra mogućnost raspoređivanja aviona F-16 u Rumuniji što bi moglo da dovede do drastične eskalacije sukoba sa Rusijom, izjavio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris na svom blogu na Jutjubu.
 

15:04

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Oružane snage Rusije pogodile su rafineriju nafte koja je snabdevala gorivom ukrajinsku tehniku, kao i privremenu bazu stranih plaćenika;

-Grupa "Centar" nanela je poraz ukrajinskim jedinicama u području Torecka, Grodovke, Nikolajevke i Družbe u DNR. Protivnik je izgubio do 345 vojnika;

-Jedinice grupe "Zapad" poboljšale su taktički položaj. Ukrajinske snage su izgubile preko 530 vojnika i oklopno vozilo "bredli";

-Jedinice grupe "Istok" poboljšale su svoj položaj. Ukrajinske jedinice izgubile su do 110 vojnika;

-Ruske PVO snage za dan su oborile 11 projektila "hajmars" i 87 ukrajinskih dronova;

-Ruske snage uništile su četiri brigade protivnika u Harkovskoj i Sumskoj oblasti. Ukrajinske snage su izgubile do 220 vojnika, šest tenkova i dva sistema "buk";

-Jedinice Južne grupe trupa nastavljaju da zauzimaju povoljnije položaje. Ukrajinske snage su izgubile do 620 vojnika;
 

14:49

Ukrajinske snage oborile Su-35 iznad okupiranog Sevastopolja

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: