Svet 0

06.08.2024.

17:23

Stigla "osveta" Rusije

Ruske vlasti saopštile su danas da su proterale službenika moldavske ambasade kao odgovor za proterivanje ruskog diplomate iz Moldavije, koja pokušava da se približi Evropskoj uniji (EU).

Izvor: Beta

Stigla "osveta" Rusije
Profimedia

Podeli:

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo moldavskog otpravnika poslova u Moskvi Aleksandra Četrarua da ga obavesti da je jedan član ambasade proglašen "personom non grata".

Moskva "protestuje protiv nastavka neprijateljskih koraka vlade u Kišinjevu prema Rusiji", navodi se u saopštenju ruske diplomatije.

To proterivanje je odgovor na prošlonedeljno proterivanje člana ruske ambasade u Moldaviji.

Moldavske vlasti su tada saopštile da je otkriven novi slučaj navodne špijunaže u kojoj su učestvovala dva moldavska zvaničnika, uhapšena zbog "izdaje".

Ta dva zvaničnika, jedan koji radi u parlamentu, drugi u graničnoj policiji, optuženi su da su prenosili osetljive informacije Rusiji od 2023. godine.

Bivša sovjetska republika, dugo podeljena između održavanja bliskih veza sa Moskvom i približavanja Zapadu, napravila je odlučni proevropski zaokret pod okriljem predsednice Maje Sandu.

Ta mala zemlja smeštena između Ukrajine i Rumunije tvrdi da je žrtva ruskih pokušaja destabilizacije. Deo njene teritorije izmiče njenoj kontroli i u rukama je proruskih separatista koje podržava Moskva.

Od početka ruske ofanzive u Ukrajini, Moldavija je drastično smanjila rusku diplomatsku aktivnost na svojoj teritoriji, proteravši 45 ljudi u leto 2023. godine. 

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: