Svet 8

06.08.2024.

13:58

Nuklearno oružje je u Ukrajini?

Taktičko nuklearno oružje je već u Ukrajini, tvrdi, bez iznetih dokaza, Aleksej Muhin, šef Centra za političke informacije, prokremljskog istraživačkog centra.

Izvor: Njuzvik

Nuklearno oružje je u Ukrajini?
Profimedia

Podeli:

On je, gostujući na državnom TV kanalu Rusija 1, rekao da veruje da isporuka američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini, za koju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dugo lobirao, ukazuje da je taktičko nuklearno oružje već isporučeno toj ratom razorenoj zemlji.

Međutim, Njuzvik, koji je preneo njegovu tvrdnju, ističe da nema dokaza koji bi ukazivali na to da je Ukrajincima Zapad poslao nuklearno oružje.

Zelenski je u nedelju potvrdio dolazak F-16 u svoju zemlju, više od dve godine nakon rata koji je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin.

"Pre svega, F-16 je već tamo i siguran sam da je taktičko nuklearno oružje već tu. Nažalost, praksa pokazuje da se to dogodilo nekoliko meseci ranije od toga kada se nešto objavi", rekao je Muhin.

Ukrajina je oslobođena nuklearnog oružja otkako se odrekla svog nuklearnog arsenala u zamenu za bezbednosne garancije Rusije i SAD kao deo Budimpeštanskog memoranduma. Uprkos tome, prokremljovski mediji i zvaničnici više puta su izneli narativ o nuklearnom oružju otkako je Rusija započela svoju invaziju u februaru 2022.

Drugi gost emisije Konstantin Zatulin, član vladajuće partije Jedinstvena Rusija, nije se saglasio s Muhinom.

"Mislim da pokušavaju da nas uhvate za jezik, pošto smo već uspeli da kažemo da ćemo pojavu F-16 doživljavati kao nuklearnu pretnju... Ali siguran sam da oni sigurno nisu prešli liniju, vezano za obezbeđivanje taktičkog nuklearnog oružja", rekao je Zatulin.

U međuvremenu, Rusija već nedeljama sprovodi vežbe nuklearnog naoružanja, rekavši da to čini zato što su to izazvale provokativne izjave i pretnje zapadnih zemalja koje podržavaju Ukrajinu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 31. jula da je započelo treću fazu svojih vežbi taktičkog nuklearnog naoružanja, koje su počele u maju.

Prva faza je uključivala “praktično testiranje pripreme i upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja“ u Južnom vojnom okrugu zemlje, a druga faza je počela u junu zajedno s beloruskim trupama.

Treća faza Putinovih vežbi uključuje Južni i Centralni vojni okrug Rusije, a imaju cilj "pripremu jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja", saopštilo je ministarstvo.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: