Svet 1

06.08.2024.

12:07

Apsolutni haos: "Pređena granica terorizma"

Bivši šef protivterorističke jedinice britanske policije rekao je da je nasilje za vikend u Engleskoj "prešlo granicu terorizma", prenosi BBC.

Izvor: Index.hr

Apsolutni haos: "Pređena granica terorizma"
Tanjug/Danny Lawson/PA via AP

Podeli:

Nil Basu, koji je bio čelnik jedinice između 2018. i 2021, rekao je: "Nadam se da moji naslednici to vrlo pažljivo posmatraju. Mislim da smo videli ozbiljna dela nasilja s ciljem izazivanja terora u delu naše zajednice."

Basu: Krive su i laži na društvenim mrežama

Basu je rekao da bi "ljudi trebalo vrlo pažljivo da pročitaju" pravnu definiciju terorizma kada gledaju nasilje koje je potreslo Veliku Britaniju.

Dodao je i da je trenutni talas nasilja izazvan "lažima koje se šire društvenim mrežama" i da "se mora nešto učiniti u vezi s tim".

Protivimigrantske grupe iskoristile su ubistvo tri devojčice u severozapadnom engleskom gradu Sautportu kako bi internetom širile dezinformacije i mržnju, i time podstakle nerede u nizu gradova. 

Neredi koji su izbili u utorak, većinom s nekoliko stotina ljudi, nastavili su se širom Engleske. Napadači su bacali cigle na policiju, palili automobile, krali u dućanima i napadali džamije i poslovnice vlasnika iz Azije. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: