Svet 35

06.08.2024.

23:45

Rat – dan 895: Oborene rakete; Gotovo je? Rusi podigli zastavu

Rat u Ukrajini – 895. dan. Zvanična Moskva je saopštila da je ukrajinska vojska ispalila skoro 50 granata na pograničnu Belgorodsku oblast u Rusiji.

Izvor: B92.net

Rat – dan 895: Oborene rakete; Gotovo je? Rusi podigli zastavu
Shutterstock/zef art

Podeli:

Rusija, s druge strane, upozorava da bi mogao da dođe trenutak kada će morati da rasporedi nuklearne rakete.

Takođe, ukrajinski tenkisti u Poljskoj uče da upravljaju "leopardima", tvrdi Kijev. 

Završeno

23:39

Oborene dve ukrajinske rakete

Iznad Kurske oblasti večeras su oborene dve ukrajinske rakete, rekao je v.d.gubernatora te oblasti.
 

23:20

Dva hrama u sastavu Gornalskog manastira Svetog Nikole u Kurskoj oblasti su uništeni u napadu ukrajinskih snaga, naveo je iguman.
 

22:38

Ruska zastava iznad centra Novgoroda

Pre oko sat vremena na internetu su se pojavili snimci podizanja ruske zastave iznad škole u ​​severozapadnom delu Novgoroda. U stvari, to znači da je bitka za grad u završnoj fazi.

U poslednjih nekoliko nedelja, Oružane snage Rusije su postigle velike uspehe u ovoj oblasti, uspevši da probiju odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine i zauzmu dominantne visove. U svetlu brzog napredovanja ruskih jurišnih grupa, postojala je mogućnost opkoljavanja neprijateljskih snaga u gradu i "džepu“ na istoku.

Sudeći po konfiguraciji linije fronta, pod kontrolu ruskih trupa došla su i Fabrike fenola i mašinskih postrojenja, što najverovatnije znači zauzimanje privatnog sektora. Ako su pretpostavke tačne, onda bi ukrajinske formacije mogle da napuste grad zbog pretnje pada u "kotlić“.

U ovom slučaju, ruske trupe će jasno nastaviti ofanzivu u pravcu sela Leonidovka, Ščerbinovka i Petrovka kako bi dalje pokrivale Đeržinsk/Toreck sa zapada, što će značajno otežati situaciju Oružanih snaga Ukrajine, u gradu i okolini, u celini.

 

21:07

Potpuno uništenje

Dva ukrajinska PRO sistema "buk-m1“koje su ruske snage danas uništile nalazile su se u selu Junakovka u Sumskoj oblasti u Ukrajini, na deset kilometara od granice sa Rusijom i 20 kilometara od grada Sudža u Kurskoj oblasti koji je ranije danas meta ukrajinskog raketnog udara, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.
 

21:05

Ukrajinski general: "Svakodnevno gubimo položaje"

Prodor ruskih snaga na raznim delovima fronta govori o operativnom uspehu, rekao je za Jutjub kanal "Fabrika novosti“ ukrajinski general u ostavci Sergej Krivonos.

Na napomenu voditelja da ruska vojska ima inicijativu u Harkovskoj oblasti u pravcu Volčanska, da napreduje u Torecku, Časovom jaru, oblasti oko Pokrovska, Krivonos je rekao:

"Mi svakodnevno gubimo položaje u raznim pravcima, negde više, negde manje.“
 

21:04

Napad je izveden

Oružane snage Ukrajine izvele su napad na selo Belovskog regiona u Kurskoj oblasti usled čega je ranjeno dvoje dece, saopštio je v.d. gubernatora Aleksej Smirnov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, deci je na licu mesta pružena medicinska pomoć, nakon čega su prevezeni u oblasnu bolnicu u Kursku.
 

19:43

Ukrajinski diverzanti pretrpeli poraz

Ukrajinska diverzantsko-obaveštajna grupa pretrpela je poraz i povukla se na svoju teritoriju nakon što je pokušala da napadne Kursku oblast, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

19:10

Tri osobe povređene kod Belgoroda tokom ukrajinskog granatiranja

Dve odrasle osobe i jedan četvorogodišnji dečak povređeni su danas u ukrajinskom granatiranju sela Nova Tavolžanka, u blizini Belgorod u Rusiji, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je u saopštenju na mreži Telegram poručio da je dečak prevezen u dečju regionalnu kliničku bolnicu, a njegovoj baki, koja je zadobila modricu na licu, pomoć je ukazana na licu mesta, piše TASS.

Muškarac, koji je zadobio potres mozga i ranu od gelera u slepoočnom regionu, biće prebačen u centralnu okružnu bolnicu Šebekinski.

Guverner je rekao i da je oštećena jedna privatna kuća u selu Nova Tavolžanka, a da vlasti razgovaraju s meštanima kako bi se razjasnile okolnosti napada.

18:15

Civil ubijen u ruskom napadu drona na grad u Hersonskoj oblasti

U ruskom napadu drona na grad Berislav, u Hersonskoj oblasti, ubijen je muškarac, koji je bio civilno lice, saopštio je danas regionalni guverner Oleksandar Prokudin.

''Danas podne okupatori su bacili eksploziju iz drona na 45-godišnjeg muškarca. Nažalost, od zadobijenih povreda preminuo je na licu mesta“, rekao je Prokudin na Fejsbuku.

Kako je preneo Ukrinform, ruska vojska je danas bacila eksploziv iz drona na ljude u predgrađu Hersona, pri čemu je povređeno šest civila.

15:50

Ruske trupe opkolile grad Toreck

Ruske trupe opkolile su Toreck i bore se u tom gradu u Donjeckoj oblasti u Ukrajini, izjavio je danas savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Igor Kimakovski.

Kimakovski je rekao za ruski Prvi kanal da su počele borbe i u samom gradu Torecku i da se ukrajinske snage pomeraju ka centru grada.

Prema rečima Kimakovskog, ruske snage će uskoro staviti Toreck pod svoju kontrolu, prenela je agencija RIA Novosti.
 

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: