Svet 0

06.08.2024.

7:12

Obustavljeni svi letovi, zemlja zatvorena: Biće brutalno

Iran je rekao pilotima i komercijalnim avio-kompanijama da izbegavaju njegov vazdušni prostor nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao ministrima spoljnih poslova G7 tokom telefonskog razgovora u nedelju da bi Teheran mogao da napadne Izrael

Izvor: Dnevnik.hr

Obustavljeni svi letovi, zemlja zatvorena: Biće brutalno
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Iako Blinken nije precizirao o kakvom se napadu radi, informaciju su potvrdila dvojica diplomata koji su prisustvovali razgovoru.

Nemačka kompanija Lufthanza odgovorila je na upozorenje obustavivši sve letove za Teheran, Tel Aviv i Bejrut do 12. avgusta.

Amerika će braniti Izrael

Izrael je poručio Iranu da je spreman da se brani i da odgovori na svaki uzvratni napad.

Vašington je najavio pomoć Izraelu u slučaju sukoba, a američki zvaničnici već rade sa svojim međunarodnim partnerima na pokušaju da smire tenzije na Bliskom istoku nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije.

Iran se 2020. godine "osvetio" za ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija obaranjem ukrajinskog aviona. Nisu priznali da je napad bio nameran.

U međuvremenu, Izrael je stavio svoju vojsku u stanje visoke pripravnosti, piše Vall Street Journal.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da Iran planira da napadne Izrael. Nekoliko američkih zvaničnika je izjavilo za CNN da SAD očekuju da će Iran uzvratiti u narednim danima, verovatno u naredna 24 sata. Naglasili su da je teško dati preciznu procenu kada bi se to moglo desiti jer je Iran već u aprilu prebacio deo vojne opreme za veliki napad na Izrael, što je otežavalo američkim obaveštajcima da predvide svoje akcije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: