Svet 0

06.08.2024.

6:58

Neprijatelj dobio poruku: Kreće rat

Iran je odlučio da napadne Izrael, izjavio je ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac, a prenosi Džeruzalem post.

Izvor: Tanjug/Index.hr

Neprijatelj dobio poruku: Kreće rat
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Podeli:

Izraelski list navodi da je poruka Irana preneta Izraelu preko ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, koji je direktno pozvao Kaca i rekao da je ovu informaciju dobio od vršioca dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Alija Bagerija.

"Iran nas je obavestio da namerava da napadne Izrael, rekao je Kac, dodajući da "svet treba da traži cenu od Irana za bilo kakvu agresivnu akciju koju preduzme."

Blinken: Uzdržite se od eskalacije

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da je Vašington angažovan u intenzivnoj diplomatiji kako bi ublažio tenzije na Bliskom istoku i pozvao sve strane da se uzdrže od eskalacije.

Govoreći nakon sastanka sa ministarkom inostranih poslova Australije Peni Vong, Blinken je takođe rekao da je ključno postići sporazum o prekidu vatre u Gazi i pozvao sve strane da pronađu načine za postizanje sporazuma.

"Sve strane moraju da preduzmu korake da smanje tenzije. Eskalacija nije ni u čijem interesu. To će samo dovesti do više sukoba, više nasilja, više nesigurnosti."

Lider Hamasa Ismail Hanija ubijen je prošle nedelje u iranskoj prestonici Teheranu, u napadu koji je izazvao pretnje osvetom Izraelu i dodatno podstakao zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: