Svet 0

05.08.2024.

20:42

Ovako je ubijen lider Hamasa: Dva agenta i bombe u tri sobe...

Izraelska obaveštajna agencija Mosad navodno je unajmila iranske agente da postave eksplozive u tri odvojene sobe u zgradi u kojoj je boravio lider Hamasa Ismail Hanije.

Izvor: Blic.rs

Ovako je ubijen lider Hamasa: Dva agenta i bombe u tri sobe...
EPA/ALI ALI

Podeli:

Kako piše britanski "Telegraf", originalni plan bio je da se Hanije, politički lider Hamasa, ubije u maju kad je bio na sahrani bivšeg predsednika Irana Ibrahima Raisija. Operacija je otkazana zbog velikih gužvi u zgradi i velike mogućnosti da će propasti, rekla su "Telegrafu" dva iranska zvaničnika.

Dva agenta postavila eksplozive u tri sobe

Umesto toga, dva agenta su postavila eksplozivne naprave u tri sobe u pansionu Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) u severnom delu Teherana, u kojima bi Hanije mogao da odsedne.
Agenti su viđeni kako se krišom kreću dok su ulazili i izlazili iz više prostorija, rekli su zvaničnici koji imaju snimak zgrade sa nadzorne kamere.

Kako se navodi, operativci su se potom iskrali iz zemlje ali su i dalje imali “izvor u Iranu”. Oni su iz inostranstva detonirali eksplozive u sredu u 2.00 ujutro u prostoriji u kojoj je boravio Hanije.

"Sigurni su da je Mosad angažovao agente iz jedinice Ansar al Mahdi"

Lider Hamasa, koji je u Teheranu bio na inauguraciji novog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana, poginuo je u eksploziji zajedno sa svojim telohraniteljem.

"Sada su sigurni da je Mosad angažovao agente iz jedinice za zaštitu Ansar al Mahdi", rekao je Telegrafu zvaničnik IRGC iz Teherana, odnoseći se na jedinicu Revolucionarne garde odgovornu za bezbednost visokih zvaničnika.

"Daljom istragom otkrivene su dodatne eksplozivne naprave u još dve druge prostorije", dodao je on.

"Veliki proboj bezbednosti, pokušavaju da to zataškaju"

Drugi zvaničnik elitnih vojnih snaga IRGC rekao je “Telegrafu” da je “ovo poniženje za Iran i veliki proboj bezbednosti”. On je rekao da je uspostavljena radna grupa da osmisli kako da se atentat prikaže kao da nije u pitanju proboj bezbednosti.

"Još uvek se svi pitaju kako se to dogodilo. Ne mogu da shvatim. Mora da postoji nešto više u hijerarhiji za šta niko ne zna", dodao je on.

U toku je interna igra bacanja krivice u IRGC, sa različitim sektorima koji se međusobno optužuju za neuspeh, otkrio je prvi zvaničnik koji je govorio za Telegraf. Ismail Kani, komandant Kuds snaga IRGC, poziva na otpuštanje, hapšenje i moguće pogubljenje ljudi, rekao je on.

"Proboj (bezbednosti) je ponizio sve", rekao je taj izvor.

"Vrhovni vođa je u poslednja dva dana nekoliko puta pozivao sve komandante, on želi odgovore. Za njega je rešavanje proboja bezbednosti sada važnije od traženja osvete", dodao je on.

Kako piše "Telegraf", IRGC trenutno procenjuje svoje opcije za odmazdu, pri čemu se direktan udar na Tel Aviv “primarno razmatra”, a to bi uključilo libanski Hezbolah i druge iranske posredničke grupe.

IRGC tvrdi da je Hanijea ubio "projektil kratkog dometa"

Suprotno navodima da je Hanijea ubila eksplozivna naprava koja je bila tajno skrivena u kući za goste, Iranska revolucionarna garda je u subotu rekla da je Hanije ubijen "projektilom kratkog dometa" ispaljenom ispred pansiona u Teheranu.

IRGC tvrdi u saopštenju da je projektil kratkog dometa koji je navodno ubio Hanija imao bojevu glavu od oko sedam kilograma, na osnovu "sprovedenih istraga i istraživanja".

"Ovu akciju je planirao i izveo cionistički režim uz podršku kriminalne američke vlade", navodi IRGC, koji naziva Izrael "cionističkim režimom".

Izrael će "odlučno primiti odgovor na ovaj zločin“, što je "teška kazna" koja će doći u "odgovarajuće vreme, mesto i način", dodala je IRGC.

"Namerni potez IRGC na naštete reputaciji Pezeškijana"

Ubistvo Ismaila Hanijea u iranskoj prestonici pojačalo je strahove o izraelskom domašaju i uticaju unutar Irana. Takođe koincidira sa prvim danom novog iranskog predsednika u kancelariji, ukazuje “Telegraf”. Pezeškijan se tokom predizborne kampanje distancirao od prethodnih provokativnih politika islamske republike i obećao je da će obnoviti položaj Irana na međunarodnoj sceni kroz dijalog.

Izvor blizak Pezeškijanu sugerisao je za Telegraf da je bezbednosni propust možda bio namerni potez IRGC na našteti reputaciji novog predsednika. Pomoćnik, koji je radio na predizbornoj kampanji Pezeškijana, tvrdi da IRGC ne odobrava njegove stavove o međunarodnoj diplomatiji I druge aspekte njegove reformističke politike.

"Nijedan zdrav um ne može da prihvati da se ovo dogodilo slučajno, posebno prvog dana Pezeškijana u kancelariji. Možda će morati da uđe u rat sa Izraelom u prvih nekoliko dana u kancelariji a sve to zbog IRGC", rekao je on Telegrafu.

Ipak, Pezeškijanov sin je u petak uveče objavio da prioritet nacije "nije rat sa Izraelom".

"Društvene reforme i napredak u Iranu su najbolji kontranapadi koje možemo da uputimo na Izrael", rekao je dr Jusef Pezeškijan.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: