Svet 4

05.08.2024.

17:57

Nestao ukrajinski F-16?! Krenuo je iz pravca Odese ka moldavskoj granici, a onda...

Nedavni let ukrajinskog lovca F-16 iznad Odese izazvao je širok odjek u ukrajinskim i ruskim vojnim krugovima.

Izvor: Kurir.rs

Nestao ukrajinski F-16?! Krenuo je iz pravca Odese ka moldavskoj granici, a onda...
Profimedia

Podeli:

Nakon što je avion napustio vazdušni prostor Odese, krenuo je ka Moldaviji i nestao sa radara, što je izazvalo spekulacije o mogućem baziranju ovih lovaca van zone ukrajinskog vazdušnog prostora.

Ove podatke pruža Telegram kanal "Rezime i analitika SVO-a", a prenosi Kurir. 

Mnogi analitičari spekulišu da bi zapadni lovci F-16 mogli biti stacionirani u susednim zemljama kao što je Moldavija kako bi se izbegla neposredna pretnja. Takvo rešenje omogućilo bi da se održi borbena gotovost lovaca i istovremeno minimiziraju rizici od njihovog uništenja na ukrajinskoj teritoriji.

Ipak, pojedini ruski izvori tvrde da su lovci uskladišteni u zapadnim i jugozapadnim delovima Ukrajine. O tome svedoči prisustvo spoljnih rezervoara za gorivo na avionima, viđeni na fotografijama, koji omogućavaju lovcima da pređu značajne udaljenosti.

Šef komiteta ruske dume za odbranu Andrej Kartapolov ranije je izjavio da će lovci F-16 i njihovi aerodromi van Ukrajine postati legitimna meta ruske vojske ako učestvuju u borbenim misijama.

"Svaki pokušaji upotrebe ovih lovaca protiv nas biće suzbijeni, a mi ćemo preduzeti sve neophodne mere da neutrališemo pretnju", naglasio je Kartapolov.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: