Svet 0

05.08.2024.

11:56

Svi alarmi upaljeni: Stiže uragan

Očekuje se da će uragan Debi danas stići do obale Floride u Sjedinjenim američkim državama i doneti rekordne padavine i poplave nakon čega će se pomerati prema Džordžiji i Severnij Karolini.

Izvor: Beta

Svi alarmi upaljeni: Stiže uragan
EPA/NOAA

Podeli:

Trenutno se Debi nalazi na oko 161 kilometar zapadno od Tampe sa udarima vetra do 120 kilometara na čas i kreće se ka severu, saopštio je u nedelju uveče Nacionalni centar za uragane u Majamiju.

Prognostičari su upozorili da bi velike količine kiše zbog oluje mogle da izazovu katastrofalne poplave na Floridi, Južnoj Karolini i Džordžiji.

Očekuje se da će oluja danas stići do kopna oko 26 kilometara južno od Tampe, saopštio je centar za uragane. Upozorenje na tornado je takođe bilo na snazi za delove Floride i Džordžije.

Očekuje se da će Debi krenuti na istok preko severne Floride, a zatim će stići do priobalnih regiona Džordžije i Južne Karoline i doneti rekordne padavine od ukupno 76 centimetara počev od utorka.

Zvaničnici su takođe upozorili na po život opasan olujni talas duž obale zaliva Floride, sa 1,8 do tri metra visine koji se očekuje danas.

Opasnost od poplava bi mogla da potraje do petka i očekuje se da će biti posebno ozbiljni u nižim područjima u blizini obale, uključujući Savanu, Džordžija Hilton Hed, Južnu Karolinu i Čarlston u Južnoj Karolini. Zvaničnici u Savani rekli su da bi u ovoj oblasti u samo četiri dana mogla da padne količina kiše koliko padne za celih mesec dana ako se oluja zadrži u regionu.

Prvi olujni vetrovi ;su već pogodili zapadnu obalu Floride, poplavivši ulice i doveli do nestanka struje. Zvaničnici okruga Sarasota rekli su da je većina puteva na Siesta Kei, ostrvu na obali Sarasote, pod vodom. Centar za uragane predviđao je da će sistem ojačati dok se zavija od jugozapadne obale Floride, gde je voda bila izuzetno topla.

Na konferenciji za štampu u nedelju popodne, guverner Floride Ron DeSantis upozorio je da bi oluja mogla dovesti do "zaista, zaista velikih poplava koje će se desiti u severnoj centralnoj Floridi".

Tropske oluje i uragani mogu izazvati poplave reka i preplaviti sisteme za odvodnjavanje i kanale. Prognostičari su upozorili na 15 do 30 centimetara kiše, pa čak i do 46 centimetara u pojedinim područjima Floride.

Ravničarska Florida je sklona poplavama čak i po sunčanom vremenu, a predviđa se da će oluja doneti talas od 0,6 do 1,2 metra duž većeg dela obale Meksičkog zaliva, uključujući zaliv Tampa, sa olujnom plimom i do 2,1 metar dalje na severu države.

Prognostičari su upozorili na opasnost od poplava opasnih po život u regionu koji uključuje Hernando Bič, Kristal River, Steinhač i Sedar Ki. Zvaničnici u okruzima Citrus i Levi naredili su obaveznu evakuaciju priobalnih područja, dok su oni u okruzima Hernando, Manate, Pasko i Tejlor pozvali na dobrovoljnu evakuaciju. U tim i nekim drugim okruzima otvorena su skloništa.

Samo u Tampi, zvaničnici su podelili građanima više od 30.000 vreća peska kako bi se zabarikadirali protiv poplava.

Guverner Džordžije Brajan Kemp i guverner Južne Karoline Henri Mekmaster izdali su svoje ukaze o proglašenju vanrednog stanja u tim američkim saveznim državama.

Agencije za hitne slučajeve u Novoj Engleskoj i Njujorku pratile su putanju oluje zbog mogućnosti da njeni ostaci pogode njihove države. Severoistočne države, uključujući Njujork i Vermont, pogodile su jake kiše i grmljavine poslednjih nedelja i još uvek se suočavaju sa posledicama poplava.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: