Svet 2

05.08.2024.

9:12

Jak udar: Bukti FOTO/VIDEO

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je rano jutros izvela napad dronovima na sever Izraela, a izraelska vojska javlja da su u napadu ranjena dva vojnika i da je izazvan požar.

Izvor: Beta

Jak udar: Bukti FOTO/VIDEO
Shutterstock/ChameleonsEye

Podeli:

Napad se dogodio u vreme kada raste strah od šireg regionalnog rata posle prošlonedeljnog ubistva visokog komandanta Hezbolaha u Libanu i političkog vođe palestinskog Hamasa u Iranu.

Hezbolah koga podržava Iran saopštio je da je gađao vojnu bazu u severnom Izraelu kao "odgovor na napade i ubistva koje je Izrael izvršio na nekoliko sela u južnom Libanu".


Napad ne izgleda da je deo intenzivne odmazde očekivane kao odgovor na ubistvo komandanta Hezbolaha Fuada Šukura u Bejrutu prošle nedelje. 

Izraelska vojska saopštila je da vatrogasne službe rade na gašenju požara izazvanog napadom na Ajelet HaŠahar na severu Izraela.

Izrael i Hezbolah razmenjuju gotovo svakdnevno vatru poslednjih 10 meseci, od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi, ali do sada su držali sukob na niskom nivou i on nije eskalirao u veći rat.

Prošlonedeljno ubistvo političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijea u glavnom gradu Irana Teheranu i komandanta Hezbolaha Šukura u Bejrutu podiglo je tenzije u regionu. Izrael se sprema na akcije Irana i njegovih saveznika. 

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: