Svet 0

05.08.2024.

7:52

Odlučeno: Kraj

Mali je saopštio da je prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom, nakon što je vojni zvaničnik sugerisao da je Kijev igrao ulogu u smrtonosnim borbama u blizini granice sa Alžirom prošlog meseca.

Izvor: Index.hr

Odlučeno: Kraj
Profimedia

Podeli:

Desetine malijskih vojnika i plaćenika iz ruske grupe Vagner ubijeno je u sukobima sa separatističkim pobunjenicima Tuarega i borcima povezanim sa Al Kaidom.

Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe, rekao je prošle nedelje da su pobunjenici dobili "neophodnu informaciju" za izvršenje napada.

Visoki zvaničnik Malija, pukovnik Abdoulaie Maiga, rekao je da je njegova vlada šokirana kada je čula tvrdnju i optužio je Ukrajinu za kršenje suvereniteta Malija. Jusovljevi komentari "priznaju umešanost Ukrajine u kukavički, izdajnički i varvarski napad naoružanih terorističkih grupa" koji je doveo do smrti malijskih vojnika, rekao je pukovnik Maiga u saopštenju, prenosi Bi-Bi-Si.

Teški gubici malijske vojske i ruskih plaćenika

Vojska Malija je prošle nedelje priznala da je pretrpela "značajne" gubitke tokom višednevnih borbi koje su izbile 25. jula.

Sukobi su se dogodili u pustinji u blizini Tincauatena, grada na severoistoku zemlje na granici sa Alžirom. Izveštaji kažu da su malijske i ruske snage upali u zasedu pobunjenika Tuarega i boraca iz ogranka Al Kaide Džamat Nusrat al-Islam val-Muslimin dok su čekali pojačanje, nakon povlačenja iz Tinzauatena.

Ni malijska vojska ni Vagner, koji je od tada uključen u grupu zvanu Afrički korpus, nisu dali tačne brojke, ali procenjeni broj poginulih Vagnerovih boraca kreće se od 20 do 80. Veruje se da su gubici ruske plaćeničke jedinice najteži patila je u Maliju otkako je pre dve godine počela da pomaže vojnoj hunti u borbi protiv pobunjenika.

Vagner je priznao da je jedan od njegovih komandanata poginuo, a ruski helikopter oboren u "žestokim borbama", rekavši da ih je napalo oko 1.000 boraca.

Separatisti predvođeni Tuarezima tvrde da su ubili 84 Vagnerovih plaćenika i 47 malijskih vojnika.

Vojna hunta sarađuje sa Rusijom

Pre više od jedne decenije, centralna vlada Malija izgubila je kontrolu nad većim delom severa nakon pobune Tuarega, podstaknute zahtevima za odvojenom državom.

Bezbednost zemlje je tada dodatno iskomplikovana umešanošću islamističkih militanata u sukob.

Prilikom preuzimanja vlasti u državnim udarima 2020. i 2021. godine, vojska je navela nesposobnost vlade da se izbori sa ovim nemirima.

Nova hunta je prekinula dugogodišnji savez Malija sa bivšom kolonijalnom silom Francuskom u korist Rusije, u pokušaju da uguši nemire.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: