Svet 33

05.08.2024.

23:54

Rat – dan 894: Rusi uništavaju sve pred sobom; Eksplozije u KIjevu; Gađan aerodrom

Rat u Ukrajini – 894. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 894: Rusi uništavaju sve pred sobom; Eksplozije u KIjevu; Gađan aerodrom
Profimedia

Podeli:

  • Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE BLOGU

Završeno

23:47

Odjeknule eksplozije u Kijevu i Konotopu

U Kijevu i Konotopu u Sumskoj oblasti odjeknule su eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.
 

21:55

Rusi uništavaju sve pred sobom

Ruske snage PVO uništile su još jedan dron, treći za dan, iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

21:53

"Ukrajinci su umorni"

Savetnik šefa kabineta Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak priznao je da su ukrajinski vojnici na frontu umorni, te da se suočavaju sa nestašicom oružja i resursa.

"Naravno da postoji zamor… Ljudi su umorni od monotonije, i to krajnje negativne. Boraviš u nepovoljnim uslovima, postoje deficiti i oružja i resursa“, rekao je Podoljak ukrajinskoj novinarki Nataliji Vlaščenko.
 

18:47

Gađan aerodrom

U Nikolajevskoj oblasti izveden je napad na aerodrom na kojem je bilo planirano raspoređivanje borbenih aviona F-16 koji su predati Ukrajini, saopštio je koordinator lokalnog pokreta otpora Sergej Lebedev za Sputnjik. Prema informacijama pokreta, tamo se nalaze rakete za borbene avione i letačko osoblje, uključujući strance.

17:34

Na celoj teritoriji Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušnu opasnost, saopštile su vlasti.
 

17:23

Ukrajinski tenkisti u Poljskoj uče da upravljaju tenkom Leopard

Ukrajinski tenkisti na poligonu za vojnu obuku u Poljskoj uče kako da upravljaju i održavaju tenk Leopard 2A4 pod vođstvom instruktora iz zemalja NATO, objavio je danas generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U objavi na Fejsbuku, iz generalštaba je naglašeno da je obuka deo Misije EU za vojnu pomoć Ukrajini (EUMAM UA), a cilj je da se podrži ukrajinska vojska u ratu protiv Rusije. Obuka se odvija pod vođstvom instruktora iz članica NATO Poljske i Norveške, prenosi agencija Ukrinform.

"Borbeni tenk Leopard 2A4 predstavlja osnovu mnogih vojski NATO, uključujući Norvešku i Poljsku, čiji instruktori obukom nastoje da pruže ukrajinskim kadetima šansu da postanu nezavisniji", navela je ukrajinska vojska.

Zemlje NATO nastavljaju da povećavaju svoju podršku, pri čemu je na samitu u Vašingtonu obećana vojna pomoć od najmanje 40 milijardi evra tokom naredne godine, podseća Ukrinform.

Španija je već počela sa isporukom nove tranše vojne pomoći koja uključuje deset Leopard tenkova.

16:39

Uzbuna u Ukrajini

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevskoj, Vinickoj, Žitomirskoj, Hmeljnickoj, Rovenskoj i Ternopoljskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalne transformacije zemlje.
 

15:46

Vazdušne snage Ukrajine u akciji

13:44

Gori u Mariupolju

13:39

Lebedev: Ukrajinci šalju decu u inostranstvo u strahu od mobilizacije

Stanovnici Ukrajine, strahujući da će mobilizacija dotaći 18-godišnje građane, pokušavaju da pošalju svoju decu u inostranstvo, rekao je predstavnik proruskog pokreta otpora Sergej Lebedev.

"Sada se šuška da će se granica za mobilizaciju spustiti na 18 godina. Jedno je pričati bajke na internetu, a drugo je pratiti svoje dete u rov", rekao je Lebedev.

Ranije je predsednik Odbora Rada za ekonomski razvoj Dmitrij Nataluha u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da se u Ukrajini oko 800 hiljada vojno sposobnih muškaraca krije od mobilizacije. Sa druge strane, ministar prosvete i nauke Ukrajine Oksen Lisovoj obavestio je da je, prema pretpostavci resora, oko 200 hiljada muškaraca podnelo dokumenta za studiranje na univerzitetima ovog leta kako bi izbegli vojsku.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: