Svet 2

04.08.2024.

21:49

Predsednik Izraela: "Hitno"

Predsednik Izraela Isak Hercog naglasio je danas potrebu da se brzo postigne sporazum o povratku talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Gazi.

Izvor: Tanjug

Predsednik Izraela: "Hitno"
EPA-EFE/Abir Sultan

Podeli:

Govoreći na državnoj memorijalnoj ceremoniji posvećenoj revizionističkom cionističkom lideru Zeevu Jabotinskom, Hercog je rekao da je postizanje sporazuma "od ključnog značaja za otpor i jedinstvo".

Hercog je naveo da je najveća dužnost Izraela da hitno deluje kako bi se taoci vratili kući. "Naša braća i sestre svakodnevno se suočavaju sa situacijama opasnim po život i mi moramo da ispunimo svoju obavezu da ih vratimo žive u njihove domove, a preminule da sahranimo u Izraelu", naglasio je predsednik Izraela.

Hercog je rekao da je Izrael spreman da se zaštiti od "osovine zla", misleći na iransku Osovinu otpora i istakao napredne odbrambene sisteme Izraela i regionalne saveznike, preneo je Tajms of Izrael.

"Još jedna važna stvar: tokom tako izazovnih vremena, moramo preuzeti odgovornost za izraelsko jedinstvo i solidarnost. Naš nacionalni otpor je na testu, a svi osećamo da unutrašnje tenzije i polarizacija rastu, upravo onda kada to najmanje možemo da priuštimo sebi. Pozivam lidere da smire situaciju, pokažu uzdržanost, uzdrže se od prelaska crvenih linija i zaštite naše društveno tkivo i solidarnost", istakao je on.

Hercog je rekao da se ne sme nauditi Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

"Na osnovu obaveštajnih izveštaja, znam da naši neprijatelji slave kada vide podelu među nama. To je za njih strateški dobitak", dodao je on, očigledno misleći na desničarske grupe, među kojima su i poslanici Kneseta, koji su prošle nedelje upali u dve vojne baze zbog hapšenja vojnika zbog navodnog zlostavljanja palestinskog pritvorenika.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu takođe je govorio na ceremoniji, tvrdeći da će "samo sve veći vojni pritisak na Hamasove ubice dovesti do postizanja svih ciljeva rata, uključujući povratak svih talaca kući i živih i preminulih".

"Iran i njegovi lakeji nastoje da nas okruže terorom. Odlučni smo da im se suprotstavimo na svakom frontu i u svakoj areni, daleko i blizu. Svako ko nam naudi platiće veoma visoku cenu", istakao je Netanijahu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: