Svet 3

04.08.2024.

18:07

Amerika raspoređuje vojsku na Bliskom istoku; Otkriven razlog

Sjedinjene Američke Države raspoređuju dodatnu vojnu moć na Bliskom istoku kao odbrambenu meru koja ima za cilj smirivanje tenzija u regionu, izjavio je danas zvaničnik Bele kuće.

Izvor: Index.hr

Amerika raspoređuje vojsku na Bliskom istoku; Otkriven razlog
EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Podeli:

Regionalne tenzije su porasle nakon ubistva Ismaila Hanije, vođe palestinske islamističke grupe Hamas, u sredu u iranskoj prestonici Teheranu, dan nakon što je u izraelskom napadu na libansku prestonicu Bejrut ubijen Fuad Šukr, viši vojni komandant libanskog Hezbolaha.

Obe grupe podržava Iran. Sve je veći strah da bi rat Izraela protiv palestinskih militanata u Gazi, koji je počeo prošlog oktobra, mogao eskalirati u širi bliskoistočni sukob. Iran i Hamas okrivili su Izrael za ubistvo Hanijea i najavili osvetu Hezbolahu.

Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za taj čin.

Pentagon je u petak saopštio da će rasporediti dodatne borbene avione i pomorske ratne brodove u regionu.

Cilj je smirivanje strasti u regionu

"Opšti cilj je smirivanje strasti u regionu, odvraćanje napada, odbrana od njih i izbegavanje regionalnih sukoba", rekao je Džonatan Fajner, zamenik savetnika Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, na kanalu CBS.

Sjedinjene Države i Izrael se pripremaju za svaki slučaj, dodao je Finer.

U aprilu se sukob skoro pretvorio u regionalnu rasplamsavanje, rekao je Finer, kada je Iran pokrenuo napad na izraelsku teritoriju dronovima i projektilima, nakon izraelskog napada na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku 1. aprila u kojem je ubijeno sedam islamskih revolucionara.

Sjedinjene Države žele da budu spremne ako se takva situacija ponovi, dodao je Finer.

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je juče nadu da će Iran odustati od napada uprkos pretnjama da će osvetiti ubistvo lidera Hamasa. Zapadne zemlje pozvale su građane da napuste Liban Sjedinjene Države su u sredu pozvale svoje građane koji žele da napuste Liban da odmah počnu da planiraju svoje putovanje.

"Ne radi se o predviđanju budućih događaja. Radi se o mudrom planiranju za njih i za našu vladu", rekao je Finer za CBS.

Britanska vlada je takođe savetovala svoje državljane da napuste zemlju. Kanada je poručila svojim građanima da izbegavaju putovanja u Izrael, rekavši da regionalni sukob ugrožava bezbednost. Francuske vlasti pozvale su svoje građane u Iranu i Libanu da napuste te zemlje zbog pretnje vojne eskalacije na Bliskom istoku.

Srt Ismaila Hanijea bila je jedan u nizu ubistava visokih zvaničnika Hamasa u ratu u Gazi. Pored činjenice da je skoro 40.000 Palestinaca izgubilo život u ratu, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, ovo ubistvo je izazvalo zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni sukob.

Hamas kaže da je započeo "široki proces konsultacija" kako bi izabrao novog lidera.

Sjedinjene Države i međunarodni partneri, uključujući Francusku, Britaniju, Italiju i Egipat, održavaju diplomatske kontakte u nastojanju da spreče dalju regionalnu eskalaciju.

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman al-Safadi otputovao je u nedelju u Iran u retku posetu kako bi sa svojim kolegom razgovarao o razvoju situacije u regionu, javili su iranski državni mediji. Nasilje je nastavljeno u nedelju na palestinskim teritorijama.

Najmanje 25 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko povređeno u izraelskom napadu na dve škole u ​​kojima su smešteni raseljeni ljudi u blizini grada Gaze u nedelju, izvestila je zvanična palestinska novinska agencija VAFA.

Još jedan udar pogodio je šator unutar bolničkog kompleksa u centralnoj Gazi, pri čemu je poginulo najmanje pet ljudi, rekli su zdravstveni zvaničnici Gaze, nakon što je još jedna runda razgovora završena bez rezultata.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: