Svet 0

04.08.2024.

14:05

Obustavljaju se pregovori: Izrelska delegacija napustila Kairo

Izraelski pregovarački tim napustio je Kairo i vratio se u Tel Aviv ubrzo nakon što je stigao u subotu kako bi nastavio razgovore o sporazumu o razmjeni talaca sa palestinskim grupama, javila je Anadolija.

Izvor: Avaz.ba

Obustavljaju se pregovori: Izrelska delegacija napustila Kairo
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Podeli:

Delegacija koju su činili šef obaveštajne agencije Mosad Dejvid Barnea, šef bezbednosne agencije Šin Bet Ronen Bar i vladin koordinator operacija na palestinskim teritorijama Gasan Alijan vratila se u Tel Aviv zbog nesuglasica sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, kako je objavio list "Jediot Ahronot".

Netanjahuova kancelarija još nije komentarisala ovo pitanje.

"Odlazak izraelske delegacije u Kairo rezultat je snažnog američkog pritiska na Izrael i Egipat poslednjih dana da nastave pregovore o sporazumu o taocima uprkos atentatu na šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanija," preneo je izraelski novinski sajt Vala, pozivajući se na neimenovane izvore.

Tenzije u regionu su dodatno eskalirale nakon što je politički šef Hamasa Hanije ubijen u Teheranu u sredu. Dok Hamas i Iran okrivljuju Izrael za ubistvo, Tel Aviv nije ni potvrdio ni negirao svoju umešanost.

Atentat je usledio dan nakon što je komandant Hezbolaha Fuad Šukr ubijen u izraelskom vazdušnom napadu u južnom predgrađu Bejruta.

Strahovi od sveopšteg rata između Izraela i Hezbolaha su se povećali nakon što su dve strane razmenile prekogranične napade.

Eskalacija dolazi u pozadini smrtonosnih izraelskih napada na Gazu u kojima je od oktobra prošle godine poginulo više od 39.500 ljudi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: