Svet 5

04.08.2024.

9:21

Putinu stigla Trampova čestitka: Sjajan posao, oslobodili ste neke od najvećih ubica na svetu

Bivši američki predsednik Donald Tramp čestitao je u subotu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na velikoj razmeni zarobljenika između Rusije, Belorusije i nekoliko zapadnih zemalja.

Izvor: Jutarnji.hr

Putinu stigla Trampova čestitka: Sjajan posao, oslobodili ste neke od najvećih ubica na svetu
Profimedia

Podeli:

"Želeo bih da čestitam Vladimiru Putinu što je uradio još jedan sjajan posao," rekao je republikanski predsednički kandidat na kampanji u Atlanti, Džordžija.

"Oslobodili su neke od najvećih ubica na svetu," rekao je Tramp.

"Vratili su neke od najopakijih ubica. Vratili smo naše ljude, ali čoveče, napravili smo neke strašne, strašne poslove. I lepo je reći da smo ih vratili, ali da li je to loš presedan", upitao je on.

U nezapamćenoj razmeni zatvorenika, Rusija i Belorusija oslobodile su 16 osoba koje su, između ostalog, bile zatvorene zbog novinarskih i aktivističkih aktivnosti. Zauzvrat, 10 ljudi je predato Moskvi iz zatvora u raznim zapadnim zemljama. Nekoliko zemalja je bilo uključeno u razmenu, u kojoj su se dva ugledna američka državljana - reporter Volstrit džornala Evan Gerškovič i bivši američki marinac Paul Vhelan - vratili kući.

U okviru sporazuma pušten je i Rus Vadim Krasikov, koji je u Nemačkoj osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva Gruzijca čečenskog porekla 2021. godine u srcu Berlina.

Dogovor je postigla vlada američkog predsednika Džoa Bajdena, demokrata, uz pomoć Nemačke i drugih saveznika.

Tramp je ukazao na sopstvenu evidenciju repatrijacije američkih državljana koji su držani u inostranstvu tokom njegovog predsedništva, napominjući: "Nikada ništa nisam platio".

Republikanac je već ocrnio veliki dogovor sa Rusijom ubrzo nakon što su se u četvrtak pojavile vesti o njemu, nagoveštavajući bez ikakvih dokaza da je novac uplaćen da bi se on postigao.


 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: