Svet 12

03.08.2024.

21:22

Jezivo, monstruozno; Objavljeno je: Odsekli su zarobljeniku udove i glavu?!

Komesar za ljudska prava Ukrajine Dmitro Ljubinec hitno se obratio Međunarodnoj komisiji Crvenog krsta i UN i ukrajinskim organima za sprovođenje zakona zbog fotografija koje kruže internetom na kojima se vidi kako je mučen i ubijen ukrajinski zatvorenik.

Izvor: Index.hr

Jezivo, monstruozno; Objavljeno je: Odsekli su zarobljeniku udove i glavu?!
Shutterstock/Bumble Dee

Podeli:

"Na internetu je objavljena fotografija na kojoj se vidi telo ukrajinskog zatvorenika kome su Rusi odsekli glavu i udove", napisao je Ljubinec na Telegramu.

"Ovo nije samo kršenje Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima - ovo je apsolutno monstruozan čin. Želim da napomenem da međunarodno humanitarno pravo propisuje da ratni zarobljenici ne smeju biti mučeni, maltretirani ili ubijani", dodao je on.

Ljubinec: Rusija želi da zastraši ljude ovim"

Ljubinec je hitno apelovao na MKCK i UN, tražeći da dokumentuju ovo kršenje ljudskih prava. On je takođe zatražio od ukrajinskih organa za sprovođenje zakona da potvrde identitet čoveka i činjenicu zločina koji je nad njim počinjen.

Ljubinec je naglasio da sve dok su ratni zarobljenici u rukama neprijateljske zemlje, ta država je odgovorna za njihovo postupanje. Prema tome, odgovornost za torturu i ubistvo je na Ruskoj Federaciji, a ne samo na ruskim vojnicima koji su ih počinili, ističe on.

Ljubinec je rekao i da Rusija objavljivanjem ovakvih fotografija i video zapisa na društvenim mrežama i takvom torturom želi da zastraši ljude u Ukrajini, kako civile, tako i one koji se bore u njenim oružanim snagama.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: