Svet 24

03.08.2024.

20:56

Katastrofa; Masovni neredi zbog ubistva tri devojčice: Lete dimne bombe, cigle, jaja FOTO/VIDEO

Protesti krajnje desnice i kontraprotesti aktivista protiv rasizma održani su danas u nekoliko gradova u Engleskoj i Severnoj Irskoj zbog ubistva troje dece u napadu na plesni studio u ponedeljak u Sautportu.

Izvor: Tanjug

Katastrofa; Masovni neredi zbog ubistva tri devojčice: Lete dimne bombe, cigle, jaja FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Protesti su održani u Belfastu, Mančesteru, Lidsu, Liverpulu, Notingemu, Halu i Stouku na Trentu, a policija je rasporedila jake snage da bi sprečila nasilje nakon što su sinoć na protestima u Sanderlendu povređena četiri policajca, preneo je Gardijan.

Očekuje se da će britanska vlada održati telefonsku sednicu povodom nasilnih protesta.

Tanjug/Jacob King/PA via AP

Policija je prethodno saopštila da je uhapšeno 10 osoba na nasilnim protestima u Sanderlendu u Engleskoj, u kojima su sinoć povređena četiri policajca, a koji su održani zbog ubistva troje dece u napadu u ponedeljak na plesni studio u Sautportu.

U saopštenju se navodi da će svi koji su bili umešani u nasilje prema policajcima biti kažnjeni na osnovu zakona. Ističe se da je u toku indentifikacija onih koji su učestvovali u neredima na osnovu snimaka nadzornih kamera.

Tanjug/Jacob King/PA via AP

U Mančesteru su danas izbili sukobi pristalica krajnje desnice koji su održavali protest i aktivista protiv rasizma koji su napali desničare, a policija je izdala naređenje za rasturanju tih protesta.

Policija i aktivisti za borbu protiv rasizma saopštili su da bi ovog vikenda moglo da se održi između 25 i 35 skupova.

Tanjug/James Speakman/PA via AP

Protesni skupovi širom Engleske održavaju se nakon što je u ponedeljak u napadu nožem ubijeno troje dece u plesnom studiju u Sautportu, a osmoro dece povređeno, od kojih je petoro u kritičnom stanju.

Policija je uhapsila 17-godišnjaka osumnjičenog za napad, čiji su roditelji iz Ruande, zbog čega je došlo do rasistički motivisanih protesta.

Tanjug/James Speakman/PA via AP

Britanska poslanica i kandidat za predsednika Konzervativne partije Priti Patel izjavila je danas da su nasilni protesti u u Sanderlendu potpuno neprihvatljivi.

Patel je istakla na platformi X da vlada i parlament sada moraju da iskoriste sva svoja ovlašćenja da zavedu red i mir.

Pročitajte još: 

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: