Svet 3

03.08.2024.

13:28

Amerika raspoređuje avione: Čeka se odmazda?

Američki nosač aviona USS Abraham Linkoln i nekoliko borbenih aviona biće raspoređeno na Bliskom istoku, dok se očekuje odmazda Irana i njegovih saveznika protiv Izraela, saopštio je danas Pentagon.

Izvor: Tanjug

Amerika raspoređuje avione: Čeka se odmazda?
Profimedia

Podeli:

Sekretar odbrane SAD Lojd Ostin naredio je premeštanje USS Abraham Linkoln, koji trenutno deluje na Pacifiku, i pratnje razarača na Bliski istok zajedno sa dodatnom eskadrilom borbenih aviona.

Dodatne balističke jedinice protivvazdušne odbrane takođe će biti raspoređene na Bliskom istoku, ne samo za odbranu Izraela, već i za zaštitu američkih snaga u Iraku i Siriji koje su bile na udaru Irana i njegovih zastupnika, saopštio je Pentagon u petak.

Ovo je drugi put od aprila da su SAD brzo reagovale u odbrani Izraela nakon što je vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua izvršila ciljana ubistva iranskih zvaničnika i militantnih grupa koje podržava Teheran.

Američka sredstva koja su već raspoređena u regionu uključuju kopnene i vazdušne snage, kao i nove razarače, amfibijske brodove i nosač aviona koji pomažu u odbijanju napada iz Irana, Jemena ili Libana. Portparol Pentagona Sabrina Sing rekla je u petak da Ostin priprema ''više poteza snaga kako bi se pojačala zaštita snaga za američke snage" i Izrael.

U telefonskom razgovoru u četvrtak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, predsednik Džo Bajden je rekao da će SAD obezbediti dodatna vojna sredstva kako bi ''podržale odbranu Izraela od pretnji".

Ovaj potez dolazi nakon atentata na lidere Hamasa i Hezbolaha u Bejrutu i ​​Teheranu ove nedelje. Izrael je priznao ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu, ali nije javno komentarisao smrt Fuada Šukra, a Teheran i palestinska grupa su obećali odmazdu.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: