Svet 24

03.08.2024.

23:20

Rat – dan 892: Žestoki napadi; Rusi jurišaju; Uništiće ih

Rat u Ukrajini – 892. dan. Ukrajinske snage izvele su novi napad na Krim. Šef uprave grada Mihail Razvožajev je rekao da je deo balističke rakete ATAKMS pao na krov višespratnice u Simferopolju.

Izvor: B92.net

Rat – dan 892: Žestoki napadi; Rusi jurišaju; Uništiće ih
EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Podeli:

Završeno

23:13

Eksplozije u Mirgorodskom okrugu

U Mirgorodskom okrugu čule su se eksplozije. Nema izveštaja o žrtvama ili šteti.

22:07

Zelenski: Rat mora da se završi pod ukrajinskim uslovima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da rat sa Rusijom mora da se završi pod ukrajinskim uslovima i da veruje da je moguće primeniti ukrajinsku formulu mira.

Zelenski je u video obraćanju naglasio da Ukrajina mora da dobije dozvolu od svojih partnera da rasporedi oružje dugog dometa za gađanje ciljeva u Rusiji, prenela je Ukrajinska pravda.

"(Ukrajina treba da bude u stanju da napadne) gde god da je okupator, odakle god Rusija napada Ukrajinu, odakle god da lansira rakete, bespilotne letelice Šahed i bombe", rekao je Zelenski.

21:40

Oštar odgovor Zaharove: Čist terorizam

Nova izjava šefa Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR) Kirila Budanova o napadu na Krimski most je terorizam u svom najčistijem obliku, saopštila je za Izvestiju zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ceo tekst pročitajte ovde.

19:49

Ruske snage granatirale Pokrovsk, jedna osoba poginula, dvoje ranjeno

U ruskom granatiranju Pokrovska u Donjeckoj oblasti, jedan muškarac je poginuo, a još dvoje stanovnika je povređeno, saopštilo je Regionalno tužilaštvo.

Oštećeni su i stambeni objekti u gradu.

19:49

Žestoke borbe u Harkovskoj oblasti, Rusi napreduju u Volčansku

U pravcu Harkova, ruska vojska koncentriše svoje glavne napore u pravcu naselja Hliboke i Volčansk, obavestio je portparol Operativno-taktičke grupe trupa "Harkov” Vitalij Sarancev, prenosi Ukrinform.

"Neprijatelj koncentriše svoje glavne napore u pravcu naselja Hliboke i Volčanska. Sada se najžešće borbe vode u Volčansku. Neprijatelj je ovde poslednjih dana koncentrisao najveći deo svojih napora, vrši rotaciju ljudstva, regrutuje dodatno osoblje, odnosno gradi ofanzivni potencijal za moguće jurišne akcije u budućnosti", rekao je on.

18:31

Ukrajina tvrdi da su njene snage pogodile rusku podmornicu i sistem PVO S-400 na Krim

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su ukrajinske snage pogodile podmornicu ruske Crnomorske flote "Rostov na Donu" i sistem protivvazdušne odbrane S-400 u luci Sevastopolj na Krimu.

Generalštab Ukrajine naveo je u saopštenju da je usled pogotka podmornica potonula, prenosi Unian. Podmornica B-237 "Rostov na Donu" može da nosi rakete "kalibr".

Puštena je u rad u decembru 2014. godine, a prema tvrdnjama Ukrajine, oštećena je 13. septembra 2023. u ukrajinskom raketnom napadu. Nakon toga je remontovana.

16:51

Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da ruska avijacija, koja je, kako je naveo, samo prošle nedelje bacila više od 600 vođenih bombi širom Ukrajine, mora biti uništena tamo gde se nalazi, svim efikasnim sredstvima.

"Izvesti udare na ruske aerodrome je takođe potpuno pošteno. Potrebna nam je zajednička odluka o tome sa našim partnerima - bezbednosna odluka", napisao je Zelenski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, to je jedini način da se zaista obezbedi zaštita ukrajinskih građana, prenosi Interfaks Ukrajina.

16:10

Ruske snage nastavljaju da napreduju u Volčansku

Ruske snage nastavljaju da napreduju u Volčansku u Harkovskoj oblasti, zauzevši već skoro polovinu višespratnica, izjavio je za Sputnjik komandant specijalnih snaga "Ahmat" i zamenik načelnika glavnog vojno-političkog odeljenja ruskog Ministarstva odbrane general-major Apti Alaudinov.

"U Volčansku se i dalje vode borbe. Veći deo centra, kojeg čine višespratnice, držao je neprijatelj. Trenutno je otprilike polovina ovog područja već pod kontrolom vojnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Specijalne snage Ahmat takođe se nalaze na ovom području zajedno sa drugim jedinicama i izvršavaju svoje borbene zadatke", rekao je Alaudinov.
 

15:38

Rusi izveli udar


Ruska vojska izvela je udar na položaje ukrajinskih snaga i artiljerije u gradu Pokrovu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, rekao je koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.
 

  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: