Svet 3

02.08.2024.

14:22

Blef? Napad neće biti izveden?

SAD nemaju nikakvu informaciju o pripremi Irana za vojni udar na Izrael, objavljuje saudijska televizija Al-Hadath, pozivajući se na izvore u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Izvor: Beta

Blef? Napad neće biti izveden?
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Podeli:

Kako se navodi, američki obaveštajci nisu primetili nikakvo značajno pokretanje iranskih snaga, ni opreme u proteklim danima i za sada nema znakova da se ta zemlja priprema za neizbežan napad na Izrael.

U izveštaju se dodaje da iranski saveznici u regionu nisu, kako se čini, preduzeli nikakve korake koji bi ukazivali da se oni pripremaju za veliki napad u ime Irana.

SAD procenjuju da će "Teheranu biti potrebno vreme da pripremi odgovor", rekli su neimenovani zvaničnici za Al-Hadat.

Čak i u slučaju priprema napad po svoji prilici neće biti velikog obima, rekli su isti izvori, "pošto Iran ne želi rat s Izraelom više nego što Izrael želi da ratuje sa tom zemljom".

Zvaničnici su, međutim, upozorili da, pošto se radi o Bliskom istoku, svašta može da se dogodi, preneli su izraelski mediji.

Ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u sredu u Teheranu i visokorangirnog komandira libanskog Hezbolaha u Bejrutu u utorak mogla bi da dovedu do eskalacije sukoba u sveopšti regionalni rat, pošto je Iran takođe zapretio da će odgovoriti posle napada na svoju teritoriju, konstatuje Asošiejted pres.

Izrael se zarekao da će ubiti lidere Hamasa posle napada pripadnika te islamističke organizacije na južnu izraelsku teritoriju 7.oktobra prošle godine koji je izazvao rat u Gazi.

Taj rat traje već više od 300 dana. Dan posle početka rata u Gazi počeli su i gotovo svakodnevni pogranični sukobi izraelske vojske i Hezbolaha.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: