Svet 0

02.08.2024.

14:36

Nesvakidašnji potez - Putin je dobio poruku

Novinar Vol strit džurnala Evan Gerškovič ostavio je poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u zvaničnoj molbi za pomilovanje, tražeći od njega intervju pre nego što je pušten iz zatvora u Rusiji.

Izvor: Tanjug

Nesvakidašnji potez - Putin je dobio poruku
Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Podeli:

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je danas da je Kremlj spreman da razmotri zahtev za intervju predstavnika bilo kojeg stranog medija, uključujući i Gerškoviča, prenela je agencija Interfaks.

"Svi strani mediji mogu, a mnogi od njih se obraćaju predsedniku (Ruske Federacije) sa zahtevom za intervju, mi ćemo to razmotriti, a ako predsednik smatra da je to potrebno, on će dati intervju", naveo je Peskov.

Američki list navodi da su pre nego što su napustili Rusiju u četvrtak, svi zatvorenici potpisali službeni formular u kojem je bilo prazno polje za komentare u kojem je Gerškovič postavio pitanje da li bi Putin pristao na intervju sa njim.

Ističe se da je Gerškovič uputio taj "smeli zahtev" ubrzo nakon što je osuđen u julu na 16 godina zatvora.

Jedna od formalnosti procesa oslobađanja zahtevala je od Gerškoviča da podnese zvaničan zahtev za predsedničko pomilovanje upućen Putinu, a novinar je na dnu obrasca dodao zahtev za intervju.

Bivši američki marinac Pol Vilan, reporter Vol strit džurnala Evan Gerškovič i rusko-američka novinarka Alsu Kurmaševa vratili su se u SAD u okviru razmene zatvorenika sa Rusijom, a njih troje pozdravili su američki predsednik Bajden i potpredsednica Kamala Haris u bazi Endruz u blizini Vašingtona, preneli su američki mediji.

Oni su se vratili u SAD u okviru vanredne razmene 24 zatvorenika u kojoj su učestvovale Rusija, SAD i nekoliko drugih zemalja, što je najveća razmena te vrste od hladnog rata i u kojoj je predsednik Bajden direktno učestvovao, saopštila je Bela kuća u četvrtak.

Bajden je istakao da je sporazum o njihovom oslobađanju "podvig diplomatije i prijateljstva".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: