Svet 33

02.08.2024.

13:05

Ukrajinci, biće pakleno: F-16 vs. S-400

Ukrajina je konačno dobila borbene avione F-16 nakon više od godinu dana čekanja. Međutim postoje mišljenja, veoma osnovana, da oni neće moći da ispune ukrajinska očekivanja.

Izvor: Biznis insajder

Ukrajinci, biće pakleno: F-16 vs. S-400
EPA/MICHAL WALCZAK POLAND OUT

Podeli:

Ljudi upućeni u to rekli su Blumbergu u sredu da je stigla prva serija, a zvaničnici su kasnije potvrdili za Asošijeted pres da su neki F-16 zaista u Ukrajini.

Četiri članice NATO-a, Belgija, Danska, Norveška i Holandija, obavezale su se da će poslati na desetine njih.

Izvor koji poznaje ovu stvar rekao je londonskom Tajmsu da je šest aviona F-16 stiglo iz Holandije, a da će još doći iz Danske.

Očekuje da američki lovac značajno poboljša kijevsku flotu zastarelih aviona iz sovjetske ere, njihovu odbranu, ali i napad na ruske snage.

Međutim, oni dolaze sa velikim ograničenjima, prenosi Biznis insajder. Naime, kako se navodi, Ukrajina ima samo nekoliko aviona i samo nekoliko pilota obučenih da ih koriste. Takođe, Rusija ima svoje avione i protivvazdušnu odbranu koja bi mogla da ih obori.

To znači da Ukrajina možda neće koristiti svoje F-16 za ofanzive na liniji fronta iako bi to volela, smatraju vojni stručnjaci i najviši ukrajinski general.

Piter Lejton, saradnik Instituta za Aziju “Grifit” i koji je služio u australijskim vazduhoplovnim snagama, rekao je da će Ukrajina morati da bude oprezna.

On je rekao da bi njen mali broj aviona i malo pilota značili da Ukrajina mora dati prioritet izbegavanju gubitaka, kako bi mogla da leti na F-16 što je duže moguće. To, rekao je on za Biznis insajder da će F-16 morati da budu “dobro zaštićeni” dok su na zemlji i raspoređeni uglavnom za operacije “duboko unutar” ukrajinskog vazdušnog prostora, gde su najbezbedniji.

“Glavna pretnja za njih su ruski sistemi S-400 dugog dometa i ruski lovci koji ostaju u ruskom vazdušnom prostoru, ali lansiraju rakete vazduh-vazduh velikog dometa u ukrajinski vazdušni prostor“, rekao je on.

Obe te opasnosti su najakutnije u blizini ruske teritorije.

Podeli:

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: