Svet 0

02.08.2024.

11:55

"Netanjahu, učini nešto"

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da prihvati predlog sporazuma o primirju kojim bi se okončao skoro 10-mesečni rat u Pojasu Gaze, prenosi Blumberg.

Izvor: Tanjug

"Netanjahu, učini nešto"
EPA-EFE/WILL OLIVER

Podeli:

''Imamo osnovu za prekid vatre. On (Netanjahu) bi trebalo da sada uradi nešto povodom toga'', rekao je Bajden novinarima.

Predsednik SAD je tokom svog ''direktnog'' razgovora s Netanjahuom istakao da ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea neće pomoći u postizanju dogovora o prekidu vatre u palestinskog enklavi.

Dva lidera su takođe razgovarala o novom raspoređivanju američke vojske kako bi se suprotstavili iranskim pretnjama. Posrednici, uključujući Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države, već mesecima pokušavaju da obezbede primirje i oslobađanje preostalih 120 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, ali mirovni napori su u zastoju.

Hamas tvrdi da se bilo kojim dogovorom mora okončati rat uz potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, a Izrael uzvraća da će prihvatiti samo privremeni prekid borbi jer je cilj jevrejske države potpuno uništenje Hamasa.

Plan primirja koji je krajem maja ove godine objavio predsednik SAD Džozef Bajden, uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi i povlačenje izraelskih snaga u dve faze.

Politički šef Hamasa Ismail Hanije ubijen je u iranskoj prestonici, Teheranu, eksplozivnom napravom koja je bila skrivena nedeljama ranije, javio je Si-En-En (CNN). Iranska vlada i Hamas okrivljuju Izrael za ubistvo Hanijea.

Izrael nije ni potvrdio, niti demantovao svoju umešanost. Izraelski zvaničnici su informisali američke zvaničnike o operaciji tek nakon atentata, rekao je izvor.

Iranski državni mediji i Hamas ranije su nagovestili da je Hanije ubijen raketom ispaljenom izvan zgrade.

Zbog Hanijevog ubistva Iran je zapretio Izraelu da će se osvetiti, što je podstaklo zabrinutost da ne dođe do eskalacije sukoba na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: