Svet 0

02.08.2024.

10:42

Dve zemlje rekle "ne": "Nećemo biti bojno polje"

Vlade Jordana i Kuvajta saopštile su da neće dozvoliti korišćenje njihove teritorije ili vazdušnog prostora za izvođenje napada na druge zemlje u regionu usred očekivanog odgovora Irana na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu u sredu.

Izvor: Tanjug

Dve zemlje rekle "ne": "Nećemo biti bojno polje"
Shutterstock/dzejdi

Podeli:

"Ako dođe do eskalacije, naš prvi prioritet je da zaštitimo Jordan i bezbednost Jordanaca. Suprotstavićemo se svakome ko želi da naruši naš vazdušni prostor. Jordan neće biti bojno polje", rekao je ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi.

On je pozvao Izrael da preuzme odgovornost poručivši da Tel Aviv ne može da nastavi da ubija i ugrožava budućnost regiona, prenosi Europa pres.

Safadi je objasnio da je Hamas "ideja" koja ne može da se uništi i istakao neophodnost da se Palestincima ponudi alternativa strahu u kom trenutno žive zbog izraelske agresije na okupiranim teritorijama, uključujući Pojas Gaze.

On je takođe osudio ubistvo Hanijea kao "zločin eskalacije" i "kršenje međunarodnog prava" i pozvao na kraj sukoba u Gazi. Potparol kuvajtskog Ministarstva odbrane Hamad al-Saker poručio je da se zalivska zemlja nikada neće koristiti kao "platforma" za napad na druge zemlje u regionu i istakao da Kuvajt neće dozvoliti korišćenje njegove teritorije i vazdušnog prostora za izvođenje vojnih operacija, javlja agencija Kuna.

Politički šef Hamasa Ismail Hanije ubijen je u iranskoj prestonici, Teheranu, eksplozivnom napravom koja je bila skrivena nedeljama ranije, prenosi CNN.

Iranska vlada i Hamas okrivljuju Izrael za ubistvo Hanijea. Izrael nije ni potvrdio, niti demantovao svoju umešanost. Izraelski zvaničnici su informisali američke zvaničnike o operaciji tek nakon atentata, rekao je izvor.

Iranski državni mediji i Hamas ranije su nagovestili da je Hanije ubijen raketom ispaljenom izvan zgrade. Zbog Hanijevog ubistva Iran je zapretio Izraelu da će se osvetiti, što je podstaklo zabrinutost da ne dođe do eskalacije sukoba na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: