Svet 0

01.08.2024.

20:34

Bajden: "Podvig diplomatije"; Evo ko dočekuje oslobođene Amerikance

Njihovo brutalno iskušenje je završeno, dogovor je podvig diplomatije i prijateljstva, izjavio je danas predsednik SAD Džozef Bajden povodom razmene 26 zatvorenika iz Rusije, Belorusije, SAD, Nemačke, Poljske, Slovenije i Norveške.

Izvor: Tanjug

Bajden: "Podvig diplomatije"; Evo ko dočekuje oslobođene Amerikance
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Podeli:

Novinar američkog "Volstrit džurnala" Evan Gerškovič, bivši marinac Pol Vilan i novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa su među 26 oslobođenih.

"Pre nekoliko trenutaka, porodice i ja smo mogli da razgovaramo s njima telefonom iz Ovalne kancelarije. Oni su van Rusije", rekao je Bajden, ističući da je to neverovatno olakšanje za porodice, preneo je Si-En-En (CNN).

Prema njegovim rečima, dogovor koji je ovo omogućio bio je podvig diplomatije i prijateljstva.

"Za svakoga ko dovodi u pitanje da li su saveznici važni, danas je moćan primer zašto je važno imati prijatelje na ovom svetu. Naši savezi čine naše ljude sigurnijim", istakao je on.

Bajden je rekao du su oni osuđeni na takozvanim suđenjima i dobili duge zatvorske kazne "bez ikakvog legitimnog razloga".

Među oslobođenima je i ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza, koji ima američku zelenu kartu. Kara-Murza je dobio Pulicerovu nagradu za pisanje o Rusiji kao saradnik "Vašington posta".

"Njih troje su lažno optuženi da su špijuni", rekao je Bajden.

Bajden rekao je novinarima u Beloj kući da nije razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u okviru napora da se obezbedi oslobađanje Amerikanaca i disidenata koje je Rusija držala.

On je kazao da su mnogi slučajevi zatočenih Amerikanaca "nasleđeni od prethodne administracije".

Bajden rekao je da je počeo da radi na pokušaju oslobađanja Amerikanaca koji su nezakonito zatočeni u Rusiji pre nego što je zvanično preuzeo dužnost.

Haris će dočekati Amerikance oslobođene u razmeni zatvorenika?

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris vratiće se u Vašington iz Hjustona kako bi dočekala Amerikance koji su oslobođeni u najvećoj razmeni zarobljenika sa Rusijom, rekao je danas za Rojters izvor upoznat sa planom.

Ona je na platformi X napisala da joj veliku utehu pruža saznanje da su "užasna iskušenja" zarobljenika završena i da će se uskoro ponovo spojiti sa svojim porodicama.

"Danas slavimo oslobađanje Pola (Vilana), Evana (Gerškoviča), Alse (Kurmaševu), Vladimira (Kara-Murze) i drugih koji su nepravedno držani u Rusiji. Nećemo stati dok svaki Amerikanac koji je nezakonito pritvoren ili držan kao talac ne bude vraćen kući", napisala je Haris.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: