Svet 25

01.08.2024.

22:32

Zelenski moli: 300 lovaca će poslati na Ruse?

Prvi borbeni avioni F-16 stigli su u Ukrajinu godinu dana nakon što su ih obećala četiri saveznika te zemlje u NATO-u.

Izvor: Novosti

Zelenski moli: 300 lovaca će poslati na Ruse?
Profimedia

Podeli:

"Tajms" navodi, pozivajući se na neimonovani izvor, da je Holandija obezbedila šest aviona, a da će drugi iz Danske uskoro stići Kijevu.

Očekuje se da će tokom naredne godine Oružane snage Ukrajine dobiti oko 20 aviona, između ostalog i iz Belgije i Norveške. Ovaj broj je dovoljan za formiranje jedne eskadrile, ali Kijev tvrdi da mu je potrebno najmanje 300 lovaca F-16.  

U međuvremenu, saveznici se nadaju da će dugoročno moći da prebace oko 80 "starih letelica" u Ukrajinu. Štaviše, mnogi od njih će verovatno morati da se rastavljaju u rezervne delove i nikada se neće podići u nebo, naglašava se u tekstu.

Priprema zemlje za prijem F-16 bila je praćena raznim problemima. Između ostalog, pojavile su se poteškoće sa uspostavljanjem logističkih lanaca i zaštitom nekoliko ukrajinskih aerodroma pogodnih za poletanje i sletanje lovaca od „sve žešćih” ruskih napada balističkim projektilima, primećuje "Tajms". 

Podeli:

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: