Svet 0

01.08.2024.

17:38

Bajden zove Bibija: Preti veliki rat

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik SAD Džozef Bajden razgovaraće danas telefonom o eskalaciji tenzija na Bliskom istoku, javio je Aksios, pozivajući se na zvaničnika u Netanjahuovom kabinetu, preneo je Rojters.

Izvor: Tanjug

Bajden zove Bibija: Preti veliki rat
EPA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL

Podeli:

Netanjahu je rekao da je Izrael u stanju pripravnosti zbog sve većih očekivanja da će Iran ili njegovi saveznici uzvratiti za ubistvo visokih lidera Hezbolaha i Hamasa ove nedelje.

"Izrael je veoma spreman za svaki scenario - i defanzivni i ofanzivni", rekao je on, saopštio je njegov kabinet nakon premijerove posete Civilnoj komandi. Prema njegovim rečima, Izrael će preduzeti akcije za svaki akt agresije protiv njega ma odakle on dolazio.

"Pošto Smo juče eliminisali šefa kabineta Hezbolaha (Fuada Šukra), danas je stigla konačna verifikacijada je eliminisan šefa kabineta Hamasa Muhamed Deif. Deif je bio odgovoran za užasan masakr 7. oktobra, kao i za mnoge napade na građane Izraela. On je godinama čovek broj jedan koga je Izrael tražio", rekao je Netanjahu, preneo je Tajms of Izrael.

On je istakao da je njegovom eliminacijom uspostavljen jednostavan princip - ko god povredi Izrael, on će ga povrediti. Izrael nije preuzeo odgovornost niti je zvanično komentarisao smrt političkog šef Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu ove nedelje.

Iranski lideri obećali su osvetu, a Netanjahu je sinoć rekao da će biti "izazovnih dana". Iran je u aprilu ispalio 300 dronova i projektila na Izrael, od kojih je većina presretnuta, u znak odmazde za navodni izraelski napad u Siriji u kojem je ubijeno nekoliko pripadnika Korpusa čuvara islamske revolucije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: