Svet 1

01.08.2024.

16:13

Erdogan presekao: Veto na sve angažmane NATO-a i Izraela

Turska blokira saradnju NATO-a i Izraela oko rata u Pojasu Gaze u oktobru, tvrdeći da Alijansa ne treba da radi s Izraelom kao partnerom dok se sukob ne okonča, rekli su izvori upoznati sa situacijom.

Izvor: Index.hr

Erdogan presekao: Veto na sve angažmane NATO-a i Izraela
EPA-EFE/NECATI SAVAS

Podeli:

Izrael ima status NATO partnera i gaji bliske odnose s tom vojnom alijansom i nekim njenim članicama, posebno s najvećom, Sjedinjenim Američkim Državama.

Pre izraelske ofanzive u Gazi, izazvane divljanjem palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, članica NATO-a Turska je već radila na poboljšanju svojih dugo zategnutih odnosa i veza s Izraelom.

Ali od tada, Ankara je žestoko kritikovala operaciju Izraela u Gazi, za koju kaže da je zapravo genocid, i zaustavila je svu bilateralnu trgovinu. Turska je takođe kritikovala brojne zapadne saveznike zbog njihove podrške Izraelu.

Izvor koji je želeo da ostane anoniman otkrio je da je Turska stavila veto na sav angažman NATO-a sa Izraelom od oktobra, uključujući zajedničke sastanke i vežbe, jer smatra da je izraelski "masakr" Palestinaca u Gazi kršenje osnovnih principa NATO-a.

Ranije ove nedelje izraelski ministar spoljnih poslova pozvao je Severnoatlantsku alijansu da protera Tursku nakon što je Erdogan zapretio da će ući u Izrael, kao što je to činio u prošlosti u Libiji i Nagorno-Karabahu.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: