Svet 16

01.08.2024.

12:54

Jeziva pretnja Budanova se ostvarila i lov je počeo; Objavljen snimak, Rusi su razbijeni VIDEO

Kijev post došao do ekskluzivnih video-snimaka i fotografija na kojima se vidi akcija specijalne jedinica Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR) koja napada rusku vojnu bazu u Siriji.

Izvor: Kijev post

Jeziva pretnja Budanova se ostvarila i lov je počeo; Objavljen snimak, Rusi su razbijeni VIDEO
Profimedia

Podeli:

Prema izvorima tog lista, grupa "Himik" izvela je, u okviru obaveštajne agencije, složeni udar na položaje ruskih snaga u Siriji krajem jula 2024. Godine, a cilj napada bila je ruska vojna oprema u vazduhoplovnoj bazi Kuvejres, koja se nalazi istočno od Alepa i koju su zauzele ruske snage.

Objavljeni video snimci navodno prikazuju ključne trenutke napada: prvo je uništen ruski mobilni EV kompleks, a zatim bespilotne letelice koje napadaju ruske vojne objekte u samoj vazdušnoj bazi.

Udar je navodno izveden dan nakon sastanka u Kremlju, između ruskog predsednika Vladimira Putina i sirijskog predsednika Bašara al Asada u sredu, 24. jula.

Vazdušnu bazu Kuvajres kontrolišu i koriste Rusi u vojne svrhe od 2015. godine.

Ukrajinski obaveštajci kažu za Kijev post da je ta baza korišćena i za obuku i transport stranih plaćenika u rat u Ukrajini.

Početkom juna, Kijev post je takođe objavio ekskluzivne snimke ukrajinskih specijalnih snaga koje napadaju neprijateljske kontrolne punktove, uporišta, pešačke patrole i kolone vojne opreme na Golanskoj visoravni u Siriji.

Prema izvoru ukrajinskog lista, pobunjenici su od početka godine uz podršku ukrajinskih boraca naneli brojne udare na ruske vojne objekte pod kontrolom takozvane Grupe Oružanih snaga Rusije u Sirijskoj Arapskoj Republici.

KIjev post podseća da je u maju 2023. načelnik GUR-a, general-potpukovnik Kirilo Budanov obećao je da će “uništiti ruske ratne zločince bilo gde u svetu da budu”.

Osim u Siriji, ukrajinske specijalne snage HUR-a nastavljaju lov na prokremaljske Vagnerove plaćenike u Sudanu i drugim delovima afričkog kontinenta.

Kijev post je tako u ponedeljak, 29. jula, dobio fotografiju pobunjenika iz Malija Tuarega koji poziraju sa ukrajinskom zastavom, pokazujući svoju podršku Ukrajini. Oni su izveli napad na rusku plaćeničku grupu Vagner i potpuno je uništili.

Takođe, u februaru je Kijev post nabavio ekskluzivne snimke na kojima se navodno vidi kako ukrajinski specijalci ispituju zarobljene plaćenike Vagner grupe u Republici Sudanu. Na snimku zatvorenici priznaju da je njihova misija bila da dođu do Sudana i sruše tamošnju vladu.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: