Svet 0

01.08.2024.

12:12

Sprema se najveća razmena zatvorenika između Rusije i Zapada od Hladnog rata?

Znaci velike razmene zarobljenika između Rusije i Belorusije s jedne strane i Sjedinjenih Država, Nemačke, Slovenije i Britanije s druge su se umnožili, ali nema zvanične potvrde moguće najveće razmene od Hladnog rata.

Izvor: Index.hr

Sprema se najveća razmena zatvorenika između Rusije i Zapada od Hladnog rata?
EPA/ROMAN PILIPEY

Podeli:

Foks njuz je izvestio da bi zatvorenik Volstrit džornala Evan Gerškovič trebalo da se vrati u Sjedinjene Države u okviru razmene zatvorenika koja bi mogla da se održi kasnije danas.

Sajt za praćenje letova Flightradar24 pokazao je da je specijalni avion ruske vlade korišćen za prethodnu razmenu zarobljenika u kojoj su učestvovale Sjedinjene Države i Rusija, odleteo iz Moskve u rusku eksklavu Kalinjingrad, koja se graniči sa Litvanijom i Poljskom, pre nego što se vratio u rusku prestonicu.

Pervij Otdel (Prvo odeljenje), udruženje specijalizovano za odbranu ljudi u slučajevima ruske izdaje i špijunaže, kaže da bi beg mogao da znači da je došlo do razmene zatvorenika na poljskoj granici.

Rojters ovo nije mogao da potvrdi.

Pol Vhelan, bivši američki marinac, i Vladimir Kara-Murza, rusko-britanski disident, obojica zatvoreni u Rusiji, iznenada su nestali, rekli su njihovi advokati dan ranije, nakon što je najmanje sedam ruskih disidenata neočekivano premešteno iz svojih zatvora poslednjih dana.

Danas su objavljeni nepotvrđeni izveštaji ruskih medija da je još jedan disident, opozicioni aktivista Vadim Ostanin, prebačen iz sibirskog zatvora u Moskvu.

Ruski onlajn medij "Agenstvo” javio je da je najmanje šest specijalnih aviona ruske vlade letelo poslednjih dana u i iz regiona u kojima se nalaze disidentski zatvori.

U međuvremenu, advokat Aleksandra Vinika, Rusa pritvorenog u Sjedinjenim Državama, odbio je da potvrdi gde se nalazi njegov klijent "dok se razmena ne završi“.

Ali RIA je citirala advokata Arkadija Buha koji je rekao da su mu advokati koji zastupaju ljude zatvorene u Rusiji rekli da su "na putu“ ka nepoznatim lokacijama. RIA je takođe izvestila da su četiri Rusa zatvorena u Sjedinjenim Državama nestala iz baze podataka zatvorenika koju održava američki Federalni biro za zatvore.

Kremlj je odbio da kaže da li je planirana razmena, kao i ruska ambasada u Vašingtonu, a nije bilo komentara zapadnih zemalja. Takve razmene su obično obavijene velom tajne dok se ne održe.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: